Lääkäri: Väsymys voi johtua testosteronivajeesta

Kehon testosteronin tuotanto hiipuu pikkuhiljaa iän kuluessa. Etenkin ylipainoisille miehille se saattaa aiheuttaa oireita, joita ei aina osata yhdistää testosteronivajeeseen.

Kehon testosteronitaso laskee lievästi ja tasaisesti 40 ikävuoden jälkeen eikä testosteronin määrän väheneminen aiheuta monille minkäänlaisia oireita. Jotkut miehet se saa kuitenkin oireilemaan. Lihasvoima saattaa heiketä, seksuaaliset halut vähetä ja olo olla yleisesti ottaen vetämätön ja ärtyisä. Näitä oireita ei välttämättä edes huomata.

– Se, että miehille voi tulla hormonivajetta, ei ole niin tunnettu asia, kuin vaikka naisten vaihdevuodet, lääkäri ja seksuaaliterapeutti Tapani Vuola selittää Studio55.fi-ohjelmassa oireiden sivuuttamisen syitä.

– Jos ajattelee mielialan heikentymistä tai väsymystä, niin niihin voi olla vaikka kuinka monta eri syytä. Parisuhde voi olla huono tai töissä voi olla stressiä.

Testosteroni on niin sanottu mieshormoni ja sen puute suhteessa naishormoni estradioliin "naisistaa". Testosteronivajeesta kärsivälle voi muodostua naistyyppiset rinnat ja rasvaa voi kertyä reisiin ja pakaroihin. Testosteronia erittyy erityisen paljon aamulla ja se selittää aamuerektion, joten myös aamuerektion puute voi kertoa testosteronivajeesta.

Syyt testosteronivajeeseen ovat moninaiset, mutta usein se liittyy lihavuuteen. Jos keskivartalossa on paljon rasvaa, testosteroni kulkeutuu rasvakudokseen. Rasvakudos muuttaa sen estradioliksi.

– Estradioli lähettää viestin aivoille, että kiveksiä ei saa piiskata tuottamaan lisää testosteronia. Tämä saattaa pahentaa testosteronivajetta, Vuola kertoo.

Ensisijaisesti testosteronivajetta hoidetaan elämäntapamuutoksilla. Potilasta ohjeistetaan kuntoilemaan ja laihduttamaan. Jos se ei kuitenkaan auta ja testosteronitasot pysyvät alhaisina, kehon luonnollista testosteronia voidaan antaa lääkkeellisesti geelinä tai pistoksina.

– Geelin hyvä puoli on, että sitä on helppo annostella ja tulokset näkyvät heti. Toisaalta se on geeliä ja pysyy ihossa, joten se voi tarttua myös muihin. Täytyy pitää huolta, ettei sitä tartu vaimoon tai lastenlapsiin, selventää Vuola.

Entä mitä haittavaikutuksia testosteronihoidolla voi olla? Katso, miten Vuola vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja