Lääkäri selittää déjà vun: "Aivosi ovat siis vain..."

Mistä déjà vu johtuu?  Lääkäri selitti suosioon nousseella TikTok-videollaan syyn ilmiön takana!

Oletko koskaan kokenut déjà vuta – siis tunnetta siitä, että olet jo kokenut tai elänyt sen hetken, jossa juuri olet? Jotkut pitävät tunnetta kaikuna entisestä elämästä, mutta selitys lienee oikeasti paljon tieteellisempi, kertoo Mirror. Nyt oman analyysinsa on antanut NHS:n leivissä työskentelevä lääkäri.

Lääkäri Karan Raj julkaisi TikTok-tilillään videon, jolla selventää déjà vun käsitettä. Video on julkaistu vuoden 2020 lopulla. Sen on nähnyt jo yli 800 000 katsojaa.

Tuttuuden tunne on vain "häiriö"

Raj'n mukaan déjà vu on vain eräänlainen lyhytaikainen "häiriö" aivoissa.

– Uusi lyhytaikainen muisto varastoidaan vahingossa pitkäaikaiseen muistiin. Tuntuu siltä, että se [muisto] on tapahtunut aiemmin, koska aivomme kertovat, että kyseessä on vanha muisto, Raj selittää videollaan.

– Aivosi ovat siis vain huolimattomat ylläpitäessään [muistia]. Nykyisin on niin vaikeaa löytää hyviä alaisia, mies heittää.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Tiedätkö, mikä on déjà vun vastakohta?

Déjà vun synnystä on olemassa useita teorioita.  Skottiyliopiston tutkijoiden mukaan déjà-vu osoittaa, että aivojen muistia läpikäyvä järjestelmä "toimii oikein". Noin 60 prosenttia ihmisistä olisi kokenut déjà vun joskus elämänsä aikana.

Déjà vun vastakohta on jamais vu. Silloin tuttu tilanne tuntuukin vieraalta. Entä tiedätkö, mikä on déjà reve? Olet kenties kokenutkin sen!

Lue myös:

    Uusimmat