Mainos

Tutkijat löysivät vihdoin selityksen déjà-vu-kokemukselle

Tutkijat ovat löytäneet uuden selityksen aivojen erikoiselle déjà-vu -kokemukselle. Se johtuu siitä, että aivot tarkastavat muistiaan, uutisoi New Scientist -sivusto.

Aiempi selitys kokemukselle oli se, että aivot luovat valemuistoja, mutta skotlantilaisen St. Andrewsin yliopiston tutkijat todistivat tämän vääräksi.

Sitä, miten déjà-vu toimii, on ollut pitkään vaikea selittää kokemuksen hetkellisyyden ja arvaamattomuuden takia. Nyt tutkijat kuitenkin onnistuivat laukaisemaan déjà-vu-kokemuksen laboratoriossa.

Tutkimukseen osallistuneiden aivot kuvattiin juuri silloin, kun he kokivat tämän ilmiön. Déjà-vun aikana aktivoitui aivojen päätöksentekoon osallistuva osa, eikä hippokampus tai muistia käsittelevät osat. Tämä viittaa siihen, että déjà-vu ei liity aivojen luomiin valemuistoihin.

Tutkija Akira O’Connor uskoo, että déjà-vun aikana aivojen otsalohko käy läpi muistoja ja lähettää signaaleja siitä, onko olemassa ristiriitoja sen välillä, mitä oikeasti koemme ja mitä luulemme kokevamme.

Jos tutkimuksen löydökset vahvistetaan, ne osoittavat, että déjà-vu osoittaa vain sen, että aivojen muistia läpikäyvä järjestelmä toimii oikein – ja muistat pienemmällä todennäköisyydellä asiat väärin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.