Lääkäri: Hurja lääkitys saattoi vaikuttaa Hämäläisen kuolemaan

Tänään Studio55:n vieraana olleen lääkäri Antti Heikkilän mielestä vuosi sitten tapahtuneeseen Jyrki Hämäläisen äkilliseen menehtymiseen saattoi vaikuttaa liiallinen lääkkeiden käyttö lääkärien määräyksestä.

Jyrki Hämäläinen käytti ennen kuolemaansa eri lääkärien määräyksestä yhdeksää erilaista lääkevalmistetta. Alun perin miehen suuriin lääkemääriin kiinnitti huomiota Hämäläisen läheinen ystävä Hannu Hietanen, joka kirjasi lääkereseptit ylös hieman ennen Hämäläisen poismenoa. Hietanen syyttääkin melko suoraan ystävänsä kuolemasta hänen pielessä ollutta lääkitystään.

Myös tänään studiovieraana ollut lääkäri Antti Heikkilä oli asiasta samoilla linjoilla.

– Kyllä minä olen paljolti samaa mieltä. Minulle näytettiin myös se lääkelista, mitä hän oli syönyt ja kyllä se aika hurja oli. Heikkilä totesi Markku Veijalaisen haastattelussa.

Hämäläisen lääkelistaan kuului myös erilaisia mielialalääkkeitä, vaikka Heikkilän mielestä Hämäläinen ei ollutkaan mielenterveyspotilas ainakaan siinä mielessä, mitä perinteisesti ymmärretään. Suomessa mielialalääkkeiden käyttö onkin viime vuosikymmeninä ollut hurjassa nousussa ja niiden käyttö lisääntyy erityisesti keski-ikää lähestyttäessä. Heikkilän mielestä syy on lepsussa lääkkeidenmääräyskulttuurissa.

– Kyllähän se osoittaa myös lääketieteen ja lääkärityön heikkoutta, ratkaistaan pillereillä sellaisia asioita, jotka eivät ole ratkaistavissa pillereillä, vaan ne kuuluvat olennaisena osana elämään, hän totesi.

Heikkilän mukaan on luonnollista, että ahdistus lisääntyy hetkellisesti keski-iän saavuttamisen myötä, sillä keski-ikä tuo mukanaan monelle suuria elämänmuutoksia – esimerkiksi eläkkeelle jäämisen muodossa. Usein lääkkeillä hoidetaankin elämään liittyvien ongelmia, joka on Heikkilän mielestä väärin.

Lääkkeiden käyttöön kuuluu myös paljon sivuvaikutuksia, joiden vaikutuksiin ei Heikkilän mukaan kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Osa sivuvaikutuksista saattaa olla jopa hyvin kohtalokkaita – persoonallisuushäiriöstä, hallusinaatioista ja itsemurha-ajatuksista lähtien.

– Nään ne sivuvaikutukset joka päivä ja ne ovat aika karmeita, 25 vuotta pääasiassa kipuja hoitanut lääkäri sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja