Mainos

Lääkäreiden ilmoitusvelvollisuus uuden aselain osalta epäselvä

Vuoden alusta tulee voimaan lääkäreitä ohjeistava asetus siitä, milloin henkilö voidaan katsoa sopimattomaksi pitämään asetta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Hekki Pälveen mielestä paljon porua herättänyt pykälä on vaikeasti todennettavissa elävään elämään.

– Tästä velvollisuudesta on puuttunut käytännön ohjeet lääkäreille. Kun meitä velvoitetaan tekemään jotain, niin kyllä silloin pitäisi ohjeistaa, milloin se tehdään, Pälve sanoo.

Henkilön voidaan katsoa olevan sopimaton aseenhaltija, jos hänet otetaan itsemurhayrityksen perusteella hoitoon, todetaan mielentilatutkimuksessa vaaralliseksi tai hän käyttäytyy uhkaavasti lääkärin vastaanotolla.

Ohjeistus vaillinaista

Lääkäriliiton mukaan ohjeistus jää epäselväksi ja vaillinaiseksi.

Lopputuloksena on kuitenkin sitten sellainen roskakoppa, joka on hyvin vaikeasti yksittäisen lääkärin todennettavissa elävään elämään. Tämän lain toteutus odottaa edelleen aikaa parempaa, Pälve toteaa.

Sisäministeri Päivi Räsänen, joka on siviiliammatiltaan lääkäri jakaa osittain Lääkäriliiton kritiikin.

– Jälkikäteen, kun tuota prosessia ajattelee, niin tuo lainsäädäntö olisi saanut olla selkeämpi. Velvollisuus on aina hankalampi asia, koska silloin herkästi mennään liian matalalla kynnyksellä, Räsänen sanoo.

Lääkäreillä on myös huoli siitä, joutuvatko he rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos jotain tapahtuu. Lain vaikutukset saattavat suosia myös pimeää asekauppaa.

(MTV3)

Katso Johanna Tuurin juttu (Kymmenen uutiset 20.12.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.