Mainos

Kysely: Salmonellakohu ei suomalaisia säikytä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tutkinut noin 50 suomalaista munatilaa. Salmonellatapauksia on löytynyt tähän mennessä 10.

Salmonellalöydöistä huolimatta MTV:n nettikyselyyn vastanneista hieman yli 1600:sta suomalaisesta yli 82 prosenttia ei kavahda kananmunien syömistä. Kyselyn jakauma oli 82,2 ja 17,8 prosenttia.

Valtaosa vastanneista on sitä mieltä, että kun munat keittää tai paistaa kunnolla, salmonellavaaraa ei pahemmin ole. Monet vastanneista kertovat kuitenkin minimoineensa munien syönnin jo aikaisemmin. Myöskin hyvästä ruoanlaittohygieniasta halutaan pitää kiinni varsinkin broilerin, kanan ja kananmunien kohdalla.

- Käytän hyvin vähän kananmunia. Oikeastaan vain leipomiseen. En ole tämän kohun aikana tarvinnut ostaa. En niitä pelkää ostaa,ei vain ole tarvinnut. Varmasti tämä salmonella juttu jonkinverran vähentää kananmunien käyttöä yleisellä tasolla. Huono juttu näin yleensä, panee vähän miettimään valvontaa. Suomessa kun on hyvä valvonta, näin olen uskonut tähän asti. Epäilykset kyllä nyt heräävät valvonnan suhteen, miettii nimimerkki "lapin nainen".

Kananmuniin suhtautuu hyvin maanläheisesti nimimerkki "jaanuska"

- Ei jaksa osallistua joukkohysteriaan. Ei tarvi mitään erikoista edes tehdä. Ruuanvalmistuksessa vain huolehdittava perushygieniasta ja ruuan kypsentämisestä. Perusjärjenkäyttöä vain tässäkin asiassa.

- Raa´an broilerin lihan käsittelyä pitää varoa sekä pitää hygieniasta huolta muutenkin.Sama pätee kananmuniin...Nauttii tuotteet kypsinä,niin ei ole vaaraa, muistuttaa nimimerkki "Paula-72".

Luomumunat ja muut luonnontuotteet saavat suomalaisilta kiitosta ja niihin luotetaan.

- Syön luomumunia jotka tiedän turvallisiksi. Kanat eivät syö muuta kuin luonnontuotteita, eivät kaupallisia rehuja, sanoo nimimerkki "luomuilija".

Suomalaisen ruoan puhtauskin saa kiitosta kyselyyn vastanneilta, mutta ei aivan varauksetta.

- Väitteistä huolimatta, suomalainen ruoka ei ole puhdasta. Kesällä pörrää pirummoiset myrkkypilvet naapurin pelloilla.Mitä aineita lienee, sanoo "Martti A".

- Suomalaiset elintarvikkeet muka puhtaita, höpö höpö MTK.

Nimimerkki "KooKoo" summaa salmonellakohun näin:

- Bakteereita koko maailma täynnä, monet paljon pahempia. Sitäpaitsi bakteerit kuolee korkeissa lämpötiloissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.