Kymmenet alaikäisenä saadut ajokortit lähtivät hyllylle ensimmäisen vuoden aikana – lieveilmiöt huomattu myös autokouluissa: "18-vuotiailla on selkeästi parempi vastuullisuuden taito"

2:00

Ikäpoikkeuslupien määrä ajokorteissa on kasvanut räjähdysmäisesti sitten viime vuoden heinäkuun lakiuudistuksen. Poliisin mukaan alaikäisten ajokortteja on ensimmäisen vuoden aikana päätynyt hyllylle joitakin kymmeniä. 

MTV Uutiset pyysi poliisilta tilastoja siitä, moniko 17-vuotias poikkeusluvalla B-kortin saanut kuljettaja on määrätty ensimmäisen vuoden aikana ajokieltoon.

Tarkkoja tilastotietoja ei ollut saatavilla, mutta arvioita saatiin yhteensä seitsemältä poliisilaitokselta. Ajokieltoon oli poliisilaitosten arvioiden perusteella päätynyt reilut 30 nuorta kuljettajaa.

Pääsääntöisesti kortti oli tapauksissa lähtenyt hyllylle törkeistä tai vakavaa piittaamattomuutta osoittavista liikenneturvallisuuden vaarantamisista.

Autokoulut toivovat vastuuta

Suomen Autokoululiiton puheenjohtajan Jukka Kiviniemen mukaan poikkeuslupien mukanaan tuomat lieveilmiöt ovat myös autokoulujen tiedossa.

– Kovia ylinopeuksia, todella räikeitä sellaisia. Ja se on näkynyt meillä ajokieltokoulutuksissa.

– 18-vuotiaat ovat vuoden vanhempia ja tämmöinen vastuullisuuden taito on kehittynyt heillä selkeästi paremmaksi kuin 17-vuotiailla, Kiviniemi toteaa.

Poikkeuslupaa haetaan huoltajan kanssa

Ikäpoikkeuslupaa hakiessa 17-vuotiaalla on oltava mukana myös huoltaja. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom peräänkuuluttaa huoltajan vastuuta.

– Me tietysti toivomme, että huoltaja osaa parhaiten arvioida sen nuoren vastuullisuutta liikenteessä ja kykyä toimia siellä oikealla tavalla. Muutoin B-luokan ajokorttia varten he suorittavat ihan samanlaisen ajokoulutuksen kuin 18-vuotiaskin, sanoo erityisasiantuntija Henna Antila.

Autokoululiiton Kiviniemi ei väitä, etteikö 17-vuotias voisi tuntea vastuutaan liikenteessä.

– Tietysti nuoret ovat olleet hyvin innoissaan tästä, ja mikäs siinä. Jos löytyy vastuullisen toiminnan taitoa, niin tästä uudistuksesta ei ole meille tai heille mitään ongelmaa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja