17-vuotias Johanna on ajanut omalla autollaan jo lähes 10 000 kilometriä – alaikäisten ajokorttien määrä "räjähti käsiin" lakiuudistuksen myötä

Ajokorttien poikkeuslupien määrä on noussut räjähdysmäisesti vuodessa 1:43
Ajokorttien poikkeuslupien määrä on noussut räjähdysmäisesti, uudistusta hyödynsi vantaalainen Johanna Räty

Ajokorttilain uudistus viime vuoden heinäkuussa kevensi merkittävästi perusteita, joilla ajokortin pystyy suorittamaan 17-vuotiaana. Ikäpoikkeuslupia myönnettiin aiemmin vuosittain muutamia, nyt puhutaan tuhansista.

Ikäpoikkeusluvan hakeminen helpottui viime vuoden kesällä huomattavasti. Aiemmin alaikäisenä ajeluun vaadittiin erityisen painava syy, mutta sittemmin kriteerejä kevennettiin.

Peruste poikkeusluvalle voi olla esimerkiksi erityisen pitkä säännöllinen matka kouluun, töihin tai tavoitteelliseen harrastukseen. Tätä uudistusta hyödynsi tarpeensa tunnistettuaan myös vantaalainen Johanna Räty.

– Kuulin joiltakin kavereiltani, että he olivat saaneet 17-vuotiaana kortteja. Minulla tuli semmoinen olo, että voisinkohan minäkin saada, Räty kertoo.

Omillaan asuva, pian 18-vuotta täyttävä lukiolainen on ehtinyt ajella autollaan jo puolisen vuotta ja lähes 10 000 kilometriä. Ikäpoikkeusluvan saatuaan hän suoritti autokoulun aivan tavalliseen tapaan.

– Käyn Nurmijärvellä töissä, minulla on harrastuksia siellä ja muutenkin koulumatka sellainen, että mieluummin menen autolla kuin bussilla. En pystyisi enää olemaan ilman. Oma auto on niin hyvä juttu, kun pystyy päättämään milloin menee ja minne.

Poikkeuslupien määrä kasvanut räjähdysmäisesti

Reilussa vuodessa ikäpoikkeuslupien määrä on kasvanut hurjaa tahtia. Muutamista on tullut tuhansia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan uudistukselle on ollut tilausta, jos mittarina pidetään poikkeuslupaa hakeneiden määrää.

– Aiemmin näitä ikäpoikkeuslupia myönnettiin varmaan korkeintaan kymmenen vuodessa. Lakimuutoksen jälkeen 17-vuotiaille on myönnetty ikäpoikkeuslupia noin 8 000 kappaletta tähän mennessä, kertoo erityisasiantuntija Henna Antila Traficomista.

Antilan mukaan liikenteessä oli tämän vuoden heinäkuussa noin 3 000 alaikäistä henkilöauton kuljettajaa. Määrä elää jatkuvasti, sillä kuskeja täysi-ikäistyy eri aikoihin.

Kaksi prosenttia hakemuksista hylätään

Hakemuksia on yhä jonossa noin 2 500 kappaletta. Noin kaksi prosenttia hakemuksista hylätään, lähinnä jos hakemus on ollut puutteellinen tai kuljettavat matkat ovat jääneet joukkoliikenteellä tai kävellen alle tuntiin.

– Jokainen hakemus käydään hyvinkin tarkasti läpi, ja tehdään tarkistuksia joukkoliikenneyhteyksien osalta. Eli päätöstä ei tehdä pelkästään hakemuslomakkeen perusteella. Aika usein pyydetään montakin kierrosta lisäkeskusteluja hakijan ja hänen vanhempiensa kanssa, että saadaan kaikki tarvittavat tiedot.

Lue myös:

    Uusimmat