Kylpyhuone puhtaaksi vajaassa vartissa

Ylivoimaisesti ällöttävimmät siivouskohteet taloudessa ovat monelle kylpyhuone ja wc. Onneksi saniteettitilojen puunauksessa ei tarvitse kestää edes 15 minuuttia.

Ennen lähtöviivalle asettautumista ja ajanmittauksen alkua, huolehdi esille ainakin seuraavat tarvikkeet:

– Etikkaa

– Soodaa

– Kaikille kylpyhuoneen pinnoille sopiva puhdistusaine

– Lasin tai ikkunan puhdistaja

– Allasharja

– Kova hammasharja

– Sienimoppi

– Kaksi nukatonta pyyhettä (vanhoja puuvillaisia t-paitoja tai mikrokuituliinoja)

– Kuusi kankaista käsipyyhettä (voit tosin tinkiä ekologisuudesta ja käyttää paperisia käsipyyhkeitä)

– Kori likaisille liinoille

Edellisestä illasta aamuun

Iltana ennen pikasiivousta, kaada puolikas kuppi tislattua etikkaa wc-pyttyyn. Laimeana happona etikka neutralisoi ja rikkoo pytyn pintaan muodostuneet vesirenkaat.

Seuraavana aamuna olet valmis tositoimiin: pestessäsi hampaita, laita kaikki kylpyhuoneen tasoilla olevat esineet laatikoihin ja kaappeihin. Tämä vie noin minuutin.

Valmistele sitten wc-pytty ja käsienpesuallas kunnon kuuraukseen. Nosta pytyn kansi ylös ja sirottele pyttyyn sekä käsienpesualtaaseen soodaa. Ota kaikille pinnoille tarkoitettu pesuaine esille, suihkuta sitä pytyn renkaalle, istuimelle, tankin päälle ja sivuille. Ruiski aineella myös käsienpesuallas ja pöytätasot. Suihkuttelussa kestää vain puoli minuuttia.

Puhdista myös peili alhaalta ylös suuntautuvilla liikkeillä. Jos aloitat yläpäästä, peilinpuhdistajaa valuu noroina alas, jolloin työskentely on tehottomampaa. Jos peili on suuri, käytä molempia käsiä pyyhe kummassakin, ja pese kaariliikkein. Oikea käsi liikkuu vasta- ja vasen myötäpäivään. Tee kahdeksikkoa, jolloin peset ja kuivaat samanaikaisesti.

Jos peili on pieni, suihkuta se hallitsevalla kädelläsi alhaalta lähtien. Käytä toista kättä kuivataksesi puhdistusaineen pois ympyräliikkeellä. Peilioperaatioon on mennyt minuutti.

Pytty hohtamaan

Pytyn nuohoaminen saastasta vie myös vain minuutin. Ota tarkoitukseen pyhitetty wc-harja esille ja ala töihin: pytyn edellisiltana nauttima etikka tekee jynssäyksestä helppoa. Etikka on jopa parempi desinfioija kuin valkaisuaine, sillä se rikkoo sitkeät vesitahrat.

Kun pytty hohtaa, siirrytään käsienpesualtaan ja pöytätasojen pariin. Kostuta allasharjaa, puhdista allas ja huuhtele päätteeksi harja. Valitse hammasharja, kastele sitä ja hankaa hana kirkkaaksi. Tartu molemmin käsin kahteen käsipyyhkeeseen ja hinkkaa altaan takaosa sekä vierustat liasta.

Käytä pyyhkeen kuivaa puolta altaan kuivaamiseen. Jos kylpyhuoneessa on kaksi käsienpesuallasta, käytä molempia käsiä kerralla kunkin altaan pesussa. Toimenpiteet vievät yhteensä kaksi ja puoli minuuttia.

Ulkopinnat kirkkaiksi

Käytä samoja pyyhkeitä wc-pytyn kannen kiillottamisessa. Käytä molempia käsiä pyyhkiessäsi tankin yläosan. Liu'uta sitten samanaikaisesti kahta pyyhettä alas kumpaakin pytyn ulkosivua ja sieltä tankin takaosan kautta ylös huipulle.

Nosta kansi ja puunaa istuin. Nosta siistitty istuinosa ylös ja huolehdi istuimen takaosa siivoksi ja käsittele seuraavaksi pytyn rengas. Noin minuutissa homma on hoidettu.

Suihkun tai ammeen puunaus

On aika tarttua jälleen kaikille pinnoille sopivaan puhdistusaineeseen. Suihkuta sitä suihkun tai ammeen seinämille alkaen alhaalta vasemmalta, jolloin noroja ei pääse syntymään.

Ota kaksi puhdasta pyyheliinaa tai paperikäsipyyhettä, yksi per käsi. Aloita työ tällä kertaa ylhäältä ja pyyhi seinämät ympyräliikkeellä. Olet kahden minuutin kuluttua valmis, kun pyörität käsiäsi ylhäältä alas, vasemmalta oikealle suuntautuvilla liikkeillä.

Suihkuta eri pinnoille käyvää ainetta suihkun lattialle tai ammeen pohjalle. Anna sen vaikuttaa hetken aikaa. Kastele samalla pyyhe, tai pari, jos käytät urakassa sekä käsiä että polvia. Käy lattian tai ammeen kimppuun! Taas kaksi minuuttia on kulunut.

Lattia puhtoiseksi

Vielä kolmen minuutin sessio lattian kimpussa ja huone kiiltelee puhtautta! Pienessä tilassa selviydyt tehtävästä nelinkontin kosteita räsyjä käyttämällä. Suurempaa huonetta kuuratessa voit kietoa pyyhkeen sienimopin ympärille. Sieni tosin kerää bakteereja eikä sitä saa koskaan kunnolla puhtaaksi, joten suosi mieluummin muita keinoja.

MTV3/shelterpop.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja