KVKL: Vuosi 2011 varsin kelvollinen kiinteistönvälitysalalla

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL povasi viime tammikuussa vilkasta vuotta kiinteistönvälitysalalle. Ennuste on toteutunut, vaikka loppuvuoden liikevaihtoon saattaakin tulla pientä laskua.

Alkuvuonna 2011 kiinteistönvälitysalan liikevaihto kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 3,3 prosenttia ja toisella neljänneksellä 4,7 prosenttia. Kulunut vuosi on ollut alalle kohtuullisen hyvä.

Kiinteistönvälittäjien hintaseurantapalveluun kirjattuja käytettyjen kerros-, rivi- ja omakotitalokauppoja tehtiin tammi – syyskuussa 2011 yhteensä noin 49450 kappaletta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.

Euroopan talouskriisi synnyttää markkinoille epävarmuutta. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan asuntolainojen korkoihin ei jatkossa kuitenkaan ole odotettavissa aiemmin epäiltyä nousua.

Kauppa on käynyt viime aikoina parhaiten pienissä asunnoissa, sijoitusasunnoissa ja kohtuuhintaisissa perheasunnoissa. Taloustaantuman aikana ihmiset harkitsevat suuria investointeja pidempään, mikä näkyy kalliiden asuntojen pidemmissä myyntiajoissa.

Myös ensi vuodesta odotetaan kelvollista

Välitysalan liikevaihto on suorassa suhteessa asuntokaupan määrään, sillä yritysten liikevaihdosta noin 90 prosenttia syntyy välityspalkkioista.

– Vaikuttaa siltä, että huono- ja hyväkuntoisten asuntojen hintaero alkaa näkyä markkinoilla aikaisempaa selvemmin, KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Malilan mukaan perusasunnot ja kohtuuhintaiset asunnot menevät kaupaksi myös ensi vuonna.

– Rakentajien pitäisi vaan rakentaa reippaasti ja luottaa tulevaisuuteen. Tavalliset perheet tarvitsevat uusia, kohtuuhintaisia koteja. Toimivassa yhteiskunnassa on jatkuva tarve hyväkuntoisista ja jopa uusista asunnoista, Malila rohkaisee.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja