Mainos

Kuvat: Uljas mandariinisorsa on julkkis Savonlinnassa – "Kovin topakalta kaverilta se vaikutti"

Värikäs ja Suomessa harvinainen mandariinisorsa on viime viikkoina kääntänyt katseita Savonlinnassa. Lintu on bongattu useita kertoja eri puolilla kaupunkia, muun muassa Riihisaaressa, Heikinpohjassa ja Joel Lehtosen puistossa.

Savonlinnan mandariinisorsasta ovat aiemmin kertoneet muun muassa Yle ja Itä-Savo.

Yksi linnun bonganneista on savolinnanlainen Henna Astikainen. Hän tapasi värikkään siivekkään sunnuntaina 24. syyskuuta Riihisaaressa Savonlinnan maakuntamuseon lähistöllä. Lintu on nähty samalla seudulla aiemminkin.

– Olin lukenut mandariinisorsasta Riihisaaren Facebook-sivuilta. Tuli mieleen, että tuota täytyy kyllä yrittää käydä joku päivä bongaamassa, on sen verran erikoinen vieras. Tuolloin sunnuntaina oli oikein kaunis aurinkoinen päivä. Päätin suunnata varta vasten Riihisaareen kamera mukana, Astikainen kertoo.

Savonlinnassa tavattu mandariinisorsa on aiemmin nähty sinisorsien joukossa. Näin oli nytkin. Paikalla oli jo valmiiksi muitakin katseilijoita, eikä mandariinisorsaa tarvinnut Astikaisen mukaan erityisemmin etsiä. 

Mandariinisorsa ei Astikaisen mukaan pelännyt ihmisiä.

– Kovin uteliaalta ja topakalta kaverilta se vaikutti. Se ei ihmisiä hätkähtänyt, joten pääsin katselemaan sitä tosi läheltä.

Sorsa tepasteli rannalla ja siirtyi välillä uimaan Kuussalmeen maakuntamuseon eteen. Salmen toisella puolella kohoaa Olavinlinna.

Eksoottinen harvinaisuus – vaan ei superharvinainen 

Lintujen kuvaamista harrastava Astikainen on varsin mielissään mandariinisorsan tapaamisesta. Hän kehuu vuolaasti lintua.

– Oli oikein iloinen yllätys, että mandariinisorsa näyttäytyi heti ja pääsin sitä läheltä ihailemaan ja kuvaamaan. On kyllä todella kaunis lintu. Sillä on mahtava väritys. Ehkä yksi kauneimmista sorsalinnuista joita olen nähnyt.

Sorsasta on tullut jo julkkis Savonlinnassa. Sorsa näyttää viihtyvän parhaiten Riihisaaressa. Se on saanut tiettävästi läheiseltä maakuntamuseolta nimenkin: Mauno Mandariini. 

– Mandariinisorsa on kyllä melkoinen julkkis täällä. On tullut tosi monen tuttavan kanssa juteltua mandariinisorsasta. Varmaan aika monella savonlinnalaisella on kuvakin siitä. Se, että se näyttäytyi vielä noin kauniissa paikassa Olavinlinna taustallaan, on mahtavaa. 

Mandariinisorsa on Suomessa harvinainen, mutta ei superharvinainen. Tiira-lintutietopalveluun on rekisteröity kaikkiaan 1447 havaintoa Suomessa. Birdlife Suomen mukaan maamme ensimmäinen havainto tehtiin vuonna 1973 Satakunnan Luvialla.

Viimeisin havainto Tiira-palvelussa on viime maanantailta Savonlinnan Kauppatorilta. Viime vuosien aikana mandariinisorsahavaintoja on lehtitietojen mukaan tehty myös muun muassa Kouvolassa ja Järvenpäässä.

Mandariinisorsan alkuperäinen pesimäalue on Kiinassa ja Japanissa. Eurooppaan lintuja tuotiin tarhattavaksi niiden värikkään ulkoasun takia. Tarhoista karanneita lintuja pesii Länsi- ja Keski-Euroopassa. Suomessa tavattujen yksilöiden arvellaan olevan vapaina syntyneitä keskieurooppalaisten lintujen jälkeläisiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.