Mainos

Kuvat, jotka suututtivat Disneyn: Hylätty vesipuisto on uskomaton, mutta pelottava näky

Valtavat kiemurtelevat liukumäet ovat kasvuston peitossa. Suuret, luonnonlammen näköisiksi rakennetut uimapaikat ovat täynnä tummaa vettä. Valokuvaaja Seph Lawlessin kuvat Disneyn hylätystä vesipuisto River Countrystä vangitsevat katseen.

”Tuo uimapukusi ja hymysi! Varmasti tarvitset täällä molempia”.

Näin Disney mainosti avatessaan ensimmäisen vesipuistonsa mahtipontisesti vuonna 1976. Se ei ollut pelkkiä uima-altaita ja liukumäkiä, vaan disneymäisesti teemapuisto; ”vanhanaikainen (luonnon) uimapaikka”, jossa itse Huckleberry Finn voisi käydä pulahtamassa.

Puisto vetikin turisteja – kulta-aikoinaan se kuhisi iloitsevia ihmisiä. Vuoden 2001 lämpimän kesän jälkeen vietettiin normaaleja päättäjäisiä, mutta seuraavana kesänä River Country ei enää auennut. Syksyn 2001 terrori-iskut näkyivät turismissa, ja River Country sai siitä osansa.

Keväällä 2002 paikallislehti Orlando Sentinel kirjoitti, ettei River Country ehkä enää aukea ollenkaan. Artikkelissa Disneyn tiedottaja Bill Warren sanoi, että River Country ehkä voitaisiin avata, mikäli kysyntää tulisi lisää.

Vuonna 2005 kuitenkin ilmoitettiin, että River Country on suljettu iäksi. Se on lähellä olevan Discovery Islandin lisäksi ainoa huvipuisto, jonka Disney on sulkenut lopullisesti.

Lawless: Disney suuttui kuvista

Vuonna 1980 puistoa kohtasi suuri tragedia, kun 11-vuotias poika nähtävästi sai vedestä tappavan ameeban.

Nykyään luontoon mätänevään jätetty puisto näyttää paitsi pelottavalta myös on paikallisten mukaan vaarallinen. Valokuvaaja Lawless – joka muuten on nimimerkki – jutteli Bay Lakella työskentelevien kanssa. He väittävät, että Disneyn jokailtaiset ilotulitukset ovat pilanneet puiston vedet, eikä kalojakaan voi myrkkyjen takia enää syödä.

Lawless kertoo MTV Uutisille, että Disney oli hyvin vihainen hänen julkaistuaan kuvia hylätystä puistosta.

– Disney on hyvin suojeleva näiden alueidensa kanssa, ihan kuin he salailisivat jotakin. Ongelma vain kasvoi, kun annoin haastatteluita – varsinkin BBC:lle – joissa penäsin yhtiön vastuuta paikan siivoamisesta, jotta luonto ja eläimet voisivat siellä paremmin.

Disney kielsi Lawlessin vierailut paikoissaan koko elämän ajaksi.

–  Vastasin nopeasti Twitter-tililtäni, että olen itse kieltänyt vierailuni Disneyn paikoissa elämäni ajaksi sen jälkeen, kun he nostivat lipunhintoja. 

Disneyn veneellä kuvaamaan

Hän oli päässyt kuvaamaan puistoa vuokrattuaan laillisesti Disneyn veneen. Osan kuvista hän otti dronella ilmasta käsin.

Hän vaatii yhä, että yhtiö siivoaisi mätänemään jätetyn puiston.

– Mikään yhtiö ei ole niin suuri, etteikö sen tarvitsisi siivota omia sotkujaan. Ei ole mitään tekosyytä sille, että miljardien tulosta tahkova yritys ei ole siivonnut jälkiään.

Viime vuoden elokuussa Disney ilmoitti tyhjentävänsä puiston valtavan vesialtaan. Mitään muuta ei kuitenkaan tehty, vaan puiston jäämät jatkavat lahoamistaan luonnon keskellä. 

Lähteet: Orlando Sentinel, BBC, Mirror, Seph Lawlessin haastattelu

Seph Lawless kuvaa Amerikan autioituneita paikkoja. Hänen töihinsä voit tutustua tarkemmin allaolevalta videolta sekä hänen eri somekanavillaan:


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.