Kuusikymppinen naisopettaja vainosi 15-vuotiasta poikaoppilastaan Joensuussa yli vuoden – antoi lahjoja, vakoili ikkunoiden takana ja seurasi autolla

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 58-vuotiaan naisopettajan 15-vuotiaan poikaoppilaansa vainoamisesta sakkoihin. Naisen syyksi luettiin myös pojan perheeseen kohdistunut kotirauhan rikkominen.

Rikokset tapahtuivat lokakuun 2020 ja marraskuun 2021 välillä. Oikeus antoi asiasta ratkaisunsa viime perjantaina.

Pojan vanhemmat kiinnittivät huomiota siihen, että lapsen naispuolinen opettaja oli turhan usein yhteydessä heidän poikaansa koulun ulkopuolella.

Ensin pojan äiti kävi kahvilla opettajan kanssa keskustelemassa asiasta.  Tämän jälkeen pojan isä ilmoitti viestitse opettajalle, että oli huolissaan opettajan liiasta osallistumisesta heidän poikansa elämään.

Vanhemmat vetosivat teinipojan herkkään ikävaiheeseen ja pyysivät opettajaa lopettamaan koulun ulkopuoliset tapaamiset lapsensa kanssa.

Vanhempien toimet eivät kuitenkaan pysäyttäneet tilannetta.

Viestejä, lahjoja ja kyttäämistä

Vanhempien ja pojan omista pyynnöistä huolimatta opettaja jatkoi pojan häiriköintiä. Opettaja lähetti pojalle lukuisia viestejä, joissa pyrki sopimaan tapaamisia pojan kanssa.

Nainen seurasi autollaan poikaa tämän koulumatkoilla, muilla matkoilla ja ilmestyi tämän kesätyöpaikalle. Nainen myös vakoili poikaa tämän perheen omakotitalon tontin reunalta, piiloutui talon pihalle ja kurkki talon ikkunoista sisälle, jotta näkisi vilauksen pojasta.

Nainen antoi pojalle lahjoja ja selvitteli lapsen tekemisiä sekä liikkumista voidakseen tavata pojan.

Poika yritti torjua lahjat ja kertoi opettajalle toivovansa, että toivoisi opettajan olevan vain opettaja. Poika kertoi naiselle myös, että opettajan ylimääräinen "kyttäily" ja tapaamiset "tuntuivat vääriltä".

Sen sijaan, että opettaja olisi lopettanut yhteydenpidon, hän yritti saada pojan mielen muuttumaan.

Opettaja ehdotteli pojalle, ettei tämä kertoi hänen yhteydenotoistaan tai antamistaan lahjoista vanhemmilleen.

Lapsen ahdistusta lisäsi se, että opettajan "erityinen kiinnostus oppilaaseen" levisi myös pojan koulukaverien tietoon.

Vetosi lapsen tunteisiin

Naisopettaja kiisti rikokset. 

Nainen myönsi osan tapahtumista, mutta iso osa kohtaamisista oli tapahtunut hänen mukaansa sattumalta. Naisen mukaan hänen viestinsä pojalle olivat asiallisia, osa viestittelystä liittyi koulutyöhön, eivätkä viestit olleet uhkaavia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus katsoi, että 58-vuotias nainen syyllistyi pojan vainoamiseen reilun vuoden ajan ja tämän perheen kotirauhan häiritsemiseen muutaman kuukauden verran.

– Tämän kaltainen yhteydenpito on ollut omiaan aiheuttamaan alaikäisessä oppilaassa ahdistusta, koska alaikäisen oppilaan ei voida odottaa ymmärtävän opettajan henkilökohtaisen mielenkiinnon syytä ja koska alaikäisen oppilaan mahdollisuudet torjua oman opettajansa yhteydenottoja ovat rajoitetut, käräjäoikeus totesi tuomiossaan.

Oikeus piti osaa yhteydenpidon jatkamiseen tähtäävistä viesteistä on ollut ilmeisen kuormittavina juuri siksi, että niissä opettaja pyrki herättämään alaikäisen oppilaansa myötätunnon itseään kohtaan.

Motiivi jäi avoimeksi

Oikeuden tuomiosta ei juurikaan selviä, miksi naisopettaja jahtasi oppilastaan.

– Uhri näyttää tarjonneen tuomitulle hänen tuolloisessa elämäntilanteessaan jotakin, joka on tukenut tuomitun omaa hyvinvointia, oikeus kommentoi asiaa.

Rikosepäilyjen tultua julki, naisopettaja jäi palkattomalle virkavapaalle. Muutoin hänet olisi pidätetty virastaan.

Oikeus määräsi naiselle rangaistukseksi 40 päiväsakkoa, joista tälle kertyy maksettava 1 200 euroa.

Nainen joutuu maksamaan pojalle 800 euroa kärsimyskorvauksia. Pojan vanhemmille ja kahdelle sisarukselle nainen joutuu maksamaan yhteensä 800 euroa korvauksia kärsimyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat