Kuusamon suurpetokeskus menetti eläintarhalupansa – eläimiä uhkaa lopettaminen

8:23
Kuusamon Suurpetokeskus menetti lupansa – tällaisia ongelmia eläintarhassa on havaittu.

Kuusamon suurpetokeskus menetti oikeutensa toimia eläintarhana.

Kuusamon suurpetokeskus on tullut tunnetuksi erityisesti paljon julkisuudessa esiintyneistä Juuso- ja Aina-karhuistaan sekä omistajastaan Sulo Karjalaisesta.

MTV julkaisi keväällä laajan selvityksen Suurpetokeskuksen eläintenpidon ongelmista. Siinä paljastui, että alueahallintovirasto on toistuvasti vaatinut Suurpetokeskusta korjaamaan puutteita eläintenpidossa. 

Eläintarhan tapahtumia on seurattu tarkasti mediassa MTV Uutisten julkaiseman selvityksen jälkeen, ja sen sen jälkeen on paljastunut muun muassa pienen Aina-karhun pito kuumassa, pienessä häkissä ja terveysongelmista kärsineen Vyöti-karhun lopettaminen. Viimeksi keskus oli otsikoissa, kun sieltä karkasi kaksi karhua, joista toisen viranomainen lopetti.

Eläimiä uhkaa jopa lopettaminen

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoo, että eläintarhaluvan peruuttamisen syynä ovat pääasiassa eläinten hyvinvointiin ja lajien suojeluun liittyvään tietojen vaihtoon liittyvät asiat.

Aluehallintoviraston mukaan suurpetokeskus ei ohjeista, määräyksistä ja määräajoista huolimatta kaikilta osin saanut korjattua toimintaansa lakien ja lupaehtojen mukaiseksi.

Luonnonvaraisia eläimiä saa pitää vain eläintarhassa, joten Kuusamon Suurpetokeskus Oy:n eläimet tulee joko sijoittaa toisiin eläintarhoihin tai lopettaa. Määräaika tälle on lokakuun lopussa.

Eläimillä "pitkäkestoista ja tarpeetonta kipua ja kärsimystä"

Aluehallintoviraston perustelut maalavat kuvaa huonovointisista eläimistä. Terveystarkastusten ja ruumiinavauslausunnon perusteella aluehallintovirasto arvioi, ettei sairaiden eläinten hoidosta ole huolehdittu eikä sairaita eläimiä ole lopetettu ajoissa eläinsuojelulainsäädännön edellyttämällä tavalla.

Terveystarkastusten yhteydessä tarkastetuista eläimistä lähes 80 prosentilla todettiin hammasmurtumia. Kun mukaan lasketaan heinäkuussa lopetettu Vyöti-karhu, niin 11 kaikista tarkastetuista 14 eläimestä havaittiin hampaiden kruunumurtumia tai hampaiden pahaa kulumista.

– Kaikki edellä mainitut eläimet ovat kokeneet kroonistuneiden hammasongelmien ja hoidon laiminlyönnin seurauksena pitkäkestoista ja tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Perusteluista ilmenee myös, että yhdellä tarhan koirasusista oli lisäksi sokeuteen asti johtanut kaihi. Tämä koirasusi lopetettiin heti, kun asia tuli viranomaisille ilmi.

Vyöti-karhun kerrotaan kärsineet tarpeetonta kipua ja kärsimystä lisäksi nivelrikon vuoksi.

–Kuusamon Suurpetokeskus Oy ei ole reagoinut Vyöti-karhun osoittamiin kipuoireisiin riittävästi, mikä olisi tarkoittanut asianmukaisen hoidon (kuten kipulääkitys) hankkimista tai eläimen lopettamista ajoissa tarpeettoman kärsimyksen välttämiseksi.

Kuusamon suurpetokeskus ei ole kommentoinut asiaa MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja