Kurkista kummallisiin koteihin – poimi ideat Asuntomessujen oudoimmista kohteista

Vantaan Kivistöstä löytyy Euroopan suurin puukerrostalo, jonka kolmannessa kerroksessa riittää vieläkin enemmän ihmeteltävää: aisteja herättelevät kodit eivät ole ainakaan tylsiä.

Tila- ja aistikokemuksia valojen, värin, äänen ja luonnonmateriaalien avulla tarjoavat kohteet rikkovat perinteitä. Kokovalkoiseen kotiin astuessaan tuntuu kuin astuisi pilven reunalle, mökkitunnelmaisessa kodissa vaatehuone on perunakellari ja lähes psykedeelisissä väreissä kylpevä koti osoittaa valon voiman sisustuksessa.

Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden suunnittelemat kolme asuntoa ovat ehdottomasti Kivistön messutaloista se kummallisin nähtävyys.

Poimi parhaat ideat erikoisimmasta messukohteista omaan sisustukseesi.

1. ”Perunamaa”

Tämän asunnon inspiraationa on toiminut suomalainen mökki. Asunnosta löytyy muun muassa perunakellari, pihakeinu ja paljon puupintaa. Parvekkeella kasvaa ehta nurmikko.

– Huoneistoon pyrittiin saamaan perinteistä omakotiasumisen fiilistä ja rauhaa, kertoo opiskelija Aino Suikkanen.

Teemasisustuksen tarkoituksena on esitellä ratkaisuja, jotka vetoaisivat omakotitalosta haaveileviin ihmisiin ja saisi heidät valitsemaan ekologisemman asumismuodon.

Poimi ideat:

  • Tekonurmikko toimii hauskasti kaupunkikodin parvekkeella
  • Mummolatyyli on parhaimmillaan ihastuttavan kodikas
  • Rohkeilla ratkaisuilla saadaan persoonallisuutta

2. ”Aisti”

Kokovalkoinen sisustus ei oikein sytytä suomalaisia, mutta ”Aistissa” valkoinen on laitettu toimimaan. Rauhallinen tunnelma yhdistyy linnunviserrykseen, joka tosin tulee nauhalta. Tässä kohteessa valkoinen väri luo unenomaisen tunnelman.

Kohteessa on panostettu akustiikkaan. Vaikka ollaan kerrostalossa, on ihmeellisen hiljaista.

– Tilaratkaisua ei ole suunniteltu tietylle asukkaalle, vaan tarkoituksena on korostaa aistikokemusta ja aineettomuuden tuntua äänien, valkoisen värimaailman sekä pintojen tekstuurien, kiiltoasteiden ja valonläpäisevyyden avulla. Visuaalista kontrastia syntyy mustilla yksityiskohdilla, Suikkanen kuvailee.

Poimi ideat:

  • Kokovalkoinen sisustus toimii, kun se on viety äärimmilleen
  • Akustiikka kannattaa huomioida myös sisustaessa
  • Yhdellä värillä sisustaessa yhdistellään eri pintamateriaaleja

3. ”Kiihko”

Ensimmäinen kurkistus asuntoon saa perääntymään. Psykedeeliset värit ovat kuin kauhuelokuvasta, eikä sisälläkään tunnelma ole sen kevyempi. Mitä kummaa tässä kohteessa on haluttu sanoa?

”Kiihko” on äärimmilleen viety installaatio, joka koostuu neljästä eri valoalueesta: heijastetun valon, luonnonvalon, staattisen valon ja dynaamisen valon alueista.

– Asuntomaisuutta on luotu vain tarkoin valituin kalusteiden avulla. Pääosaa näyttelevät valon ohella erilaiset pinnat ja materiaalit, suunnittelijat kertovat.

Sisustuksella on haluttu herättää sisustajia käyttämään rohkeammin valoa sisustuksessaan: erilaiset valot luovat hyvin erilaista tunnelmaa.

Poimi ideat:

  • Kiinnitä huomiota kotisi valaistukseen: millaisen tunnelma haluat luoda?
  • Kokeile hämärämpää valaistusta makuuhuoneessa ja kirkkaampaa keittiössä – kattovalot toimivat siivousvalona

Lue myös:

    Uusimmat