Kuolemanrangaistukseen Irakissa tuomittu mies oleskelee Suomessa – viranomaiset selvittävät tapausta

Viranomaiset selvittävät tapausta, jossa Suomessa oleskelee Irakissa kuolemanrangaistukseen tuomittu mies, oikeus- ja sisäministeriöt tiedottavat.

Oikeusministeri Leena Meri (ps.) ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ovat käyneet läpi, minkälaisia toimintamahdollisuuksia viranomaisilla tapaukseen liittyen on, tiedotteessa kerrotaan. Ulkoministeriö aikoo keskustella Irakin ja Norjan viranomaisten kanssa tapauksesta.

Tapaus tuli julkisuuteen, kun Helsingin Sanomat uutisoi, että Suomessa elää vapaana irakilaismies, joka on tuomittu Irakissa kuolemanrangaistukseen norjalaisen vaimonsa murhasta. HS:n mukaan miestä ei voida Suomen lainsäädännön puitteissa palauttaa kotimaahan, jossa häntä odottaa kuolemanrangaistus.

Sisä- ja oikeusministeriö ovat käynnistäneet ja käynnistävät lainsäädäntöhankkeita, joiden tarkoituksena on ehkäistä vastaavia tilanteita. Muun muassa henkilöllisyyden selvittämistä oleskelulupa- ja turvapaikka-asioissa aiotaan tehostaa.

Saapui Suomeen valeidentiteetillä

Ministeriöt ovat tiedotteen mukaan käynnistäneet ja aikovat edelleen käynnistää lainsäädäntöhankkeita, joilla vastaavia tilanteita pyritään jatkossa ehkäisemään ja tapausten käsittelyä sujuvoittamaan. 

Käytännössä uudistusten tarkoitus on tehostaa henkilöllisyyden selvittämistä oleskelulupa- ja turvapaikkaprosesseissa. Lisäksi ministeriöt tarkastelevat, miten näiden menettelyjen väärinkäyttöä voisi estää. Ministeriöiden mukaan keinot koskisivat esimerkiksi säilöönottoa, maahantulokieltoa ja oleskeluluvan peruuttamista.

HS:n tietojen mukaan mies esiintyi Suomessa viranomaisille valeidentiteetillä syyrialaisena pakolaisena ja sai oleskeluluvan.

Oikeusministeriössä aiotaan toteuttaa lainsäädäntöuudistus koskien henkilöiden luovuttamista sekä päivittää kansallista lainsäädäntöä koskien rangaistusten täytäntöönpanon siirtoa.

Lue myös:

    Uusimmat