Sisäministeri MTV:lle: Selvitämme, voidaanko sharia-lakia Suomessa edistävään ulkomaiseen rahoitukseen puuttua

Sisäministeri: Sharia-lain edistämiseen ulkomaisen rahoituksen turvin puututtava 1:38
Sisäministeri MTV:lle: Selvitämme, voidaanko sharia-lakia Suomessa edistävään ulkomaiseen rahoitukseen puuttua

MTV:n Uutisextrassa vieraillut sisäministeri haluaa kitkeä naisten aseman tai tasa-arvon vastaisten oppien rantautumista Suomeen. 

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan sisäministeriö selvittää parhaillaan, voitaisiinko esimerkiksi saudiarabialaisen rahan virtaaminen Suomessa toimiville järjestöille ja säätiöille kieltää lailla. Rantanen kommentoi asiaa MTV:n Uutisextrassa.

– Kyllä tällä hetkellä selvitellään, mitä asialle voidaan tehdä. Tämä on oikeudellisesti aika haastava tilanne, koska kuten tiedämme, meillä on uskonnonvapaus ja yhdistymisvapaus.

Rantanen toivoi selvityksen aloittamista IS:n haastattelussa viime viikolla sen jälkeen, kun lehti uutisoi Helsingissä toimivasta laittomasta moskeijasta. Moskeijan toimintaa pyörittävä Pohjoismaiden säätiö kertoo saavansa rahoitusta Saudi-Arabiasta. Säätiön johtohahmo Aladin Maher sanoi MTV:lle sharia-lain sopivan Suomeen mainiosti.

Rantanen näkee sharia-lain edistämisen ulkomaisen rahoituksen turvin uhkana suomalaiselle yhteiskunnalle.

– On selvää, että meidän täytyy seurata tämäntyyppistä toimintaa, missä raha tulee ulkomailta – ja mitä ilmeisimmin Maherin lausuntojen perusteella säätiössä tunnutaan opettavan sen tapaisia oppeja, jotka eivät suomalaiseen yhteiskuntaan istu.

Maher esitti muun muassa seksuaalivähemmistöjä kohtaan kärjekkäitä näkemyksiä, ja sanoi islamin vaikutusvallan kasvun Suomessa olevan väistämätöntä.

"On tärkeää, ettemme päästä Suomeen tasa-arvon vastaisia oppeja"

Rantasen mukaan Saudi-Arabiasta vastaanotettu raha on erityisen seurannan kohteena, sillä maassa on kireä islamin tulkinta.

– Siellähän on ollut hyvin kireä islamin tulkinta, ja ilmeisesti sharia-lain edistäminen on ajatuksena rahan kanavoimisessa. Siinä mielessä tämä on hyvin tärkeää, jotta emme päästäisi Suomeen sellaisia oppeja, jotka ovat naisten aseman tai tasa-arvon vastaisia.

Tutkijan mukaan sharia-laki ymmärretään usein väärin, sillä kyseessä ei ole varsinainen säädöskokoelma, vaan "yleinen ajatus jumalan mielenmukaisesta elämäntavasta". Myös Suomen muslimifoorumin pääsihteerin Pia Jardin mukaan sharia-laki sopii hyvin Suomeen, sillä käytännössä Suomessa asuvat muslimit noudatta sharia-lakia omassa elämässään. 

Oikeusministeri Leena Meren (ps.) mielestä Suomen lakia ja sharia-lain arvoja ei voi yhteensovittaa, sillä sharia-lain tulkinnoissa suhtaudutaan esimerkiksi naisten oikeuksiin hyvin eri tavoin kuin Suomessa perinteisesti.

 

Lue myös:

    Uusimmat