Kuohuviinin ABC: Näin nautit kuohuviiniä oikein

Rakastatko kuohuviiniä, mutta sinusta tuntuu ettet tiedä siitä tarpeeksi? Opi, miten kuohuviini jäähdytetään ja miten kuohuviiniälasia pidellään oikein.

Kuohuviinin kaataminen

Kuohuviinilasin pohjalle kaadetaan ensin hieman juomaa ja lasi täytetään vasta, kun vaahto on laskeutunut. Myös lasin kallistaminen kuohuviiniä kaadettaessa vähentää vaahdon muodostumista ja yli kuohumista. Kuohuviinin turhaa kuohuntaa voi estää jo pulloa avatessa varmistamalla, että juoma on tarpeeksi viileää sekä avaamalla pullo hitaasti ja 45 asteen kulmassa paineen välttämiseksi.

Kuohuviinin jäähdyttäminen

Täydellisen makunautinnon takaamiseksi erilaiset juomat kannattaa nauttia niiden optimaalisessa nauttimislämpötilassa. Kuohuviini tulisi nauttia jäähdytettynä, eli vähän kylmempänä kuin viini, mutta liiallinen kylmyys puolestaan saattaa tuhota kaikki kuohuviinin maut. Paras nauttimislämpötila vaihtelee hieman kuohuviinistä riippuen, mutta perinteiselle valkoiselle kuohuviinille se on noin 5 - 7 astetta.

Kuohuviini jäähtyy oikeaan lämpötilaan jääkaapissa 3-4 tunnissa, Jos kuohuviinin pitää jäähtyä nopeasti, voi pullon laittaa juoksevan kylmän veden alle tai vesi-jääseokseen. Yksi hyvä keino on täyttää jäähdytin jääpalasilla ja kaataa niiden päälle sitten vettä ja suolaa. Tällöin jää sulaa ja kuohuviini jäähtyy haihdunnan kautta. Pulloa pitää pyritellä liuoksessa varoen 10 minuutin ajan oikean nauttimislämpötilan saavuttamiseksi.

Kuohuviinilasi

Perinteisesti kuohuviini juodaan hoikista ja korkeista tai hivenen tulppaaninmuotoisista värittömistä laseista. Niissä kuohuviinin aromikkaat ominaisuudet tulevat parhaiten ja kuohuviinin bukee, eli kuplat pääsevät syntymään. 1950-luvulla kuohuviiniä tarjoiltiin mielellään leveäsuisista laseista. Leveä suu kuitenkin haihduttaa bukeen erittäin nopeasti eikä kunnon poreilua pääse syntymään.

Kuohuviinipullon avaus

Kuohuviinipullon avaamisen suurin virhe on poksauttaa korkki auki niin että viini kuohuu yli ja suuri määrä kuohuviiniä valuu hukkaan. Viinin kuohuminen yli johtuu pullon liian nopeasta avaamisesta johtuvasta äkillisestä painehäviöstä.

Liikuta pulloa hitaasti, poista metallifolio ja sidelanka. Ota korkista kiinni tarjoiluliinalla ja kierrä pulloa hitaasti samalla ulostulevan korkin vauhtia "jarruttaen". Pidä korkista hyvin kiinni ja anna hiilidioksidin haihtua hitaasti pullosta. Pullo tulisi kallistaa 45 asteen kulmaan, sillä silloin korkissa on vähemmän painetta ja pullon avaaminen on helpompaa. Kun pullo avataan liian nopeasti, äkillinen painehäviö aiheuttaa usein pullon sisällön kuohumisen yli. Muista myös ettet suuntaa pullon suuta ihmisiin päin, sillä syöksyvä korkki saattaa aiheuttaa suurta vahinkoa.

Kuohuviinilasin piteleminen

Kuohuviinilasia pidellään oikeaoppisesti kädessä lasin jalasta, ei siis itse lasiosasta. Tämä johtuu siitä että kuohuviinin tulee olla juotaessa kylmää. Lasin jalasta kiinni pidellessä lasissa oleva kuohuviini ei pääse lämpenemään käden erittämän lämmön vaikutuksesta.

Lähteet: kuohuviini.fi

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja