Kunta-alan työkiista uhkaa sulkea kouluja ja päiväkoteja pääsiäisen jälkeen – täysimittainen lakko "varsin todennäköinen"

Kunta-alalla täysmittainen lakko on yhä mahdollinen:"Kaikki on auki, kunnes kaikki on kiinni" 9:02
Kunta-alalla täysimittainen lakko on yhä mahdollinen: "Kaikki on auki, kunnes kaikki on kiinni"

Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvottelujen työkiista jatkuu. Muun muassa opettajat ja lastentarhanopettajat ovat erittäin todennäköisesti lakossa pääkaupunkiseudulla pääsiäisen jälkeen. 

Jos kunta-alan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua maanantaihin mennessä, tulee lakkojen piiriin uusia kaupunkeja jo ensi viikolla. 

Kunta-alan lakkovaroitukset:

  • Kuopio ja Tampere: 12.–13. huhtikuuta
  • Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen: 19.–25. huhtikuuta

Lakkojen ulkopuolelle on rajattu tehtävät, jotka voivat aiheuttaa kansalaisten hengen, terveyden, turvallisuuden tai omaisuuden vaarantumisen.

Lähde: Juko

Kunta-alan sopimukset koskevat kaikkiaan yli 400 000:ta palkansaajaa. 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön (Juko) toiminnanjohtaja Maria Löfgren luonnehtii, että sopimusten piirissä on "koko palvelukenttä, mitä kunnat meille kansalaisille tarjoavat". 

– Käytännössä se porukka, joka mahdollistaa yhteiskunnan pyörimisen, oli kriisi tai normaali aika, komppaa Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Mistä lakossa on kyse?

Löfgrenin mukaan työriidan laajuutta selittää kuntien työntekijöiden lukumäärä. Lisäksi taustalla ovat hänen mukaansa vakavat ongelmat kunta-alan palkkauksissa.

– Kunta-alalla on jääty jatkuvasti jälkeen yrityssektorin palkkauksesta, mutta samaan aikaan tehtävien vaativuus ja raskaus kuntasektorilla on kasvanut.

Lindroosin mukaan asiassa tulee ottaa huomioon myös koronan vaikutukset. 

– On venytty todella paljon ja jouduttu antamaan itsestämme todella paljon, niin se kamelin selkä katkesi. Nyt ollaan tässä tilanteessa sen takia.

Koskaan aiemmin ei ole nähty kaikkia Jukon sopimusaloja koskevaa lakkoa kunnissa. Löfgrenin mukaan lakkoa ei olisi mahdollista toteuttaa muuten kuin näin laajana.

– Siellä on kuusi eri sopimusta, jotka ovat sovittelun kohteena. Yksikään sopimuksista ei valmistu ennen kuin kaikki sopimukset valmistuvat. 

– Kaikki on auki, kunnes kaikki on kiinni, sanoo Lindroos. 

Täysimittaista lakkoa pidetään todennäköisenä

Löfgren pitää varsin todennäköisenä, että täysimittainen lakko alkaisi pääsiäisen jälkeen. 

– Tuntuisi siltä, että vielä pääsiäisenä ei olla niin pitkällä, että kaikki osapuolet tähän ratkaisuun mukaan saataisiin. 

Vaikka täysmittainen lakko koskisi yli 400 000 palkansaajaa, Löfgrenin mukaan kaikki kriittiset toiminnot on rajattu työtaisteluiden ulkopuolelle.

– Kenenkään henki, omaisuus tai turvallisuus ei tule vaarantumaan Jukon lakkojen vuoksi.

Lindroos muistuttaa, että lakkojen tehtävänä on kuitenkin vauhdittaa neuvotteluja. Hän antaa esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajien lakkoilun vaikutukset.

– Kun päiväkodit menevät kiinni, kyllä siitä vaikeuksia toki tulee esimerkiksi työssäkäyntiin liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat