Kumpi kannattaa: Yksi herkku päivässä vai yksi herkkupäivä viikossa?

Onko lauantai herkuttelupäiväsi vai napsitko makeisia pitkin viikkoa suuhusi? Asiantuntijan mukaan toinen tapa on toista parempi.

Toisinaan näkee ohjeita pitää yksi herkkupäivä viikossa, toisinaan puolestaan kehotetaan syömään yksi herkku päivässä. Mutta kumpi tapa kannattaa ja miksi?

Ravintoasiantuntija Angela Lemondin mukaan päivän aikana yllättävä mieliteko kannattaa tyydyttää ja jatkaa sitten päiväänsä normaalisti. Lemond ei suosittele herkutteluun omistettua kokonaista päivää.

– Sanoisin, että on parempi syödä yksi herkku päivässä eikä käyttää kokonaista päivää (ruokavaliosta) lipsumiseen, Lemond sanoo.

Lemondin mukaan on tärkeää, että terveellisestä ruokavaliosta poikkeavia herkkuja syödään vain joskus, ei kokonaista päivää. Asiantuntija muistuttaa myös, etteivät kilokalorit ole kuitenkaan pelkästään huono asia. Kestävyyden ja lihaskunnon kannalta kilokalorit ovat tärkeitäkin. Lemondin mukaan ruokaa pitäisi kuitenkin ajatella päivittäisenä polttoaineena eikä antautua sillä mässäilyyn.

Valitse syömäsi herkut niin, että ne sisältäisivät edes hieman energiatasoja piristäviä ravintoaineita ja tarpeeksi kilokaloreita – noin 200 –, jotta jaksat taas puuhastella energisemmin.

– Mitä aktiivisempi olet, sitä enemmän kehosi antaa sinulle armoa noista herkutteluista, koska se käyttää ne energiana, Lemond sanoo.

Kuusi päivää tiukkaa dieettiä?

Jos pidät kilokalorit minimissään tiukasti kuusi päivää putkeen ja mässäilet sitten kaikella, mitä löydät jääkaapista, pakastimesta ja keittiön kätköistä, laitat elimistösi kovalle koetukselle kahdella tapaa.

Ensinnäkään et välttämättä saa tarpeeksi ravintoaineita – tai kilokaloreita – viikon aikana. Sen lisäksi syöt luultavasti herkkupäivänäsi liikaa ja todella huonoa ruokaa. Lemond varoittelee, että syyllisyyden vuoksi saatat kiristää laihdutuskuuriasi vielä lisää ja ongelmat sen kun jatkuvat.

– Uskon, että ihminen on onnellisimmillaan silloin, kun hän sallii itselleen ruokia, joista nauttii, mutta kohtuuden rajoissa, Lemond sanoo.

Lemond kehottaa siis unohtamaan syyllisyyden tunteen, jos vatsaan on uponnut keksi tai kaksi. Se ei ole pahasta, jos ei sitä tapahdu koko ajan, aamusta iltaan.

– Jos syöt (herkkuja) vähän ja lopun päivää syöt ravintorikkaita ruokia, se sopii hyvin.

Terveellinen ruokavalio sallii satunnaiset herkuttelut eikä niiden tarvitse tapahtua tietyn aikataulun mukaan. Kunhan ruokavaliosi on ravintorikas ja monipuolinen muutoin, eivät pienet lipsumiset haittaa.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat