Kuluttaja: Vaarana myrkytys – montako piparia päivässä voi syödä?

Kuluttaja-lehden haastatteleman ravitsemusasiantuntijan mukaan kanelin myrkyllisyyttä ei pidä aliarvioida.

Joulun suosikkiherkut piparit pitävät sisällään haitallista maksamyrkky kumariinia. Liiallinen pipareiden syönti voikin olla haitallista erityisesti lapsille, joiden elimistö ei kestä suuria määriä kumariinia. Kumariini on maksalle myrkyllinen aine ja elintarvikkeissa sen pääasiallinen lähde on kaneli. Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kanelin säännöllinen käyttö ei ole suositeltavaa ja erityisesti lasten tulisi välttää kanelituotteiden päivittäistä syöntiä.

Kuluttaja-lehden haastatteleman Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwabin mukaan kanelin myrkyllisyyteen tulisi suhtautua nykyistä vakavammin.

– Viranomaisten ohjeistuksista pitäisi puhua enemmän, Schwab toteaa.

Montako piparia päivässä voi syödä?

Paljonko esimerkiksi pipareita saisi sitten päivässä popsia? Turvallinen kumariinimäärä on noin 0,1 grammaa painokiloa kohti päivässä. 15-kiloisella lapsella tämä tarkoittaa 1,5 milligrammaa päivässä. Kuluttaja-lehden selvityksen mukaan tällainen päiväsaanti täyttyy esimerkiksi kahdeksasta Fazerin piparkakusta. Lidlin pipareita lapsi voi syödä nelinkertaisen määrän ja aikuinen kestää koko paketillisen. Pirkan ja X-tran piparkakkuja lapsi voi popsia 21 kappaletta, Kantolan pipareita 16 ja Ikean 12-16 kappaletta.

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwabin mukaan kanelia runsaasti kotileipomuksissa käyttävien kannattaa valita kaupassa hieman kalliimpaa ceylonkanelia, jossa kumariinipitoisuudet ovat pienemmät.

Lähde: Kuluttaja-lehti

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat