Kulttisarja Jyrkin tuottaja paljastaa – näin legendaarinen ohjelma sai nimensä

MTV3-kanavalla esitetyn Jyrkin ensimmäisestä jaksosta on vierähtänyt yli 20 vuotta.

Ohjelman tuottaja Marko Kulmala kertoi tänään maanantaina yleisötapahtumassa kulttimaineeseen nousseen ohjelman historiasta. Kulmala oli yksi ohjelman alun avainhenkilöistä, ja tuotti sarjaa peräti viiden vuoden ajan.

Kulmala paljasti tilaisuudessa muun muassa sen, miten ohjelma sai erikoisen nimensä. Jyrki ei missään nimessä ollut ensimmäinen vaihtoehto nuorisolle suunnatun musiikkiohjelman nimeksi.

Kulmala muistelee, että nimiä testattiin kohderyhmien kanssa. Kaikki tuotantoryhmän ehdotukset olivat englanninkielisiä. 

– Testiryhmät olivat sitä mieltä, että kaikki nerokkaat ehdotuksemme olivat ihan paskoja. Tilanne alkoi olla aika tukala, kun piti lähteä liikkeelle markkinoinnin ja viestinnän kanssa, eikä meillä ollut nimestä tietoakaan. 

Lopulta nimi syntyi puoliksi vahingossa, ja iso osa kiitoksesta kuuluu Kummelit-kokoonpanosta tutulle Heikki Silvennoiselle ja tämän tuolloin 11-vuotiaalle tyttärelle. 

– Olimme testitilaisuudessa, ja ajattelin keventää tunnelmaa kertomalla tarinan, jonka Kummeleiden Heikki Silvennoinen oli kertonut. Heikin tytär oli kysynyt isältään, että miksei ole olemassa miestenlehtiä, kun on naistenlehtiäkin. 

– Heikki oli vastannut, että itseasiassa on olemassa miestenlehtiäkin. Tytär vastasi, että kyllä hän pornolehdet tietää, mutta miksei ole sellaisia miestenlehtiä, jotka olisivat sisällöllisesti samanlaisia kuin naistenlehdet.

Marko Kulmala maanantaina 9. toukokuuta 2016. 

Tyttärellä oli myös nimiehdotus valmiina. 

– Kun on olemassa vaikka Anna ja Eeva, niin miesten aikakauslehden nimi voisi olla vaikka Jyrki. 

Kulmala kertoo, että tarinaa kertoessaan hän tajusi, että nimihän on varsin potentiaalinen myös ohjelmalle. 

– Teimme nopean testin, jossa heitimme Jyrki-sanaa visuaaliseen pohjaan, ja se alkoi yhtäkkiä resonoimaan ja lujaa. Silloin tiesimme, että se on siinä. 

Nerokas nimi tuotti Kulmalalle yllättävän kiusallisia tilanteita.

– Pahaksi onneksi unohdin siinä kohtaa pienen yksityiskohdan, että Suosikki-lehden päätoimittaja oli nimeltään Jyrki Hämäläinen. Hän veti ehkä hieman porot nokkaan, että nyt tässä irvaillaan hänelle. Mitä me emme tietenkään tehneet, miksi olisimme, Kulmala hymyili. 

– Unohdin myös sen, että oma veljeni on nimeltään Jyrki. Hän joutui selittämään asiaa omille kavereilleen kymmenkunta vuotta. 

Jyrkiä esitettiin vuosina 1995-2001. Ohjelmaa tehtiin kaikkiaan 2901 puolentoista tunnin mittaista jaksoa, ja ohjelmassa näytettiin yli 4000 musiikkivideota.

Lue myös:

    Uusimmat