Kuinka polvilleen Suomen voisi saada kyberiskulla? Osaajista tarvitaan lisää, erityisesti valtion tehtäviin

Suomessa ongelmana kyberosaajien puute – ongelman ratkaisu on ollut hidasta 4:35
Katso videolta Mikko Hyppösen näkemyksistä Suomen kyberturvallisuudesta.

Suomessa oletetaan, että tietokoneet ja netti toimivat. Kyberturvallisuuden takaamiseksi kaivataan kuitenkin lisää osaajia. 

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan Suomessa on ollut vuosien ajan isona ongelmana osaajien löytäminen tietoturva-alalle.

– Suomessa on paljon alan teollisuutta, mutta valtion käyttöön tarvitaan paljon osaamista, sekä Kyberturvallisuuskeskukseen että Puolustusvoimiin, MTV Uutiset Livessä vieraillut Hyppönen kertoo.

Ongelman ratkaisu on ollut hidasta uusien osaajien kouluttamisen kautta. Suomessa on paljon kansainvälisiä osaajia, mutta heitä ei voida ottaa tiettyihin valtion tehtäviin.

Kuinka polvilleen Suomen voisi saada kyberhyökkäyksellä? 

Suomi on teknisesti kehittynyt yhteiskunta. Tehtaat, sähkön- ja lämmönjakelu, puhtaan veden jakelu ja elintarviketeollisuus pyörivät tietokoneiden avulla.

– Iskunkesto ja hyötyvarmuus vaikuttavat kyberturvallisuuden saralla koko yhteiskuntaan, melkein samalla tavalla kuin sähköverkon toimivuus, Hyppönen toteaa. 

Mitä teknisesti kehittyneempi valtio on, sitä alttiimpi se on hyökkäyksille, Hyppönen muistuttaa.

– Olemme ottaneet mielellään käyttöön kaikki suuret edut, mitä teknologia ja konnektiviteetti meille ovat tuoneet.

– Jos tietojärjestelmien toiminta saadaan laajasti lamautettua, se pysäyttää tai merkittävästi vaikeuttaa yhteiskunnan toimintaa Suomessa, Hyppönen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat