Kramppaavatko varpaasi? Tästä se johtuu, ja näin hoidat vaivan

Tiedätkö sen ikävän tunteen, kun varpaasi alkaa yllättäen nykiä tahattomasti kiertyä toisen varpaan ympärillesi? Tai kun heräät kesken yön jalka puutuneena ja kipeänä?

Yllä olevalla videolla vinkit puristavan kengät venyttämiseen!

Lihaskramppi on ikävä vaiva – myös varpaissa. Tavallisesti krampit johtuvat kramppaavan lihaksen liiallisesta käytöstä. Kramppeja voi helpottaa kotikonstein.

Mutta mistä krampit johtuvat? Listasimme kolme yleistä syytä ja hoitokeinot eri tilanteisiin.

Nestehukka

Lihaksia rasittavan liikunnan lisäksi kramppeja aiheuttaa nestehukka sekä kivennäisaineiden, kuten kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin puute. Varsinkin urheillessa keho menettää hien mukana nestettä ja kivennäisaineita, mikä voi johtaa lihaskramppeihin myös varpaissa.

Varvaskramppeja välttelevän onkin syytä pitää huolta nestetasapainostaan. Urheilusuorituksen jälkeen krampeista kärsivä voi hyötyä kivennäisaineita sisältävistä valmisteista, kuten urheilujuomista. Lisäksi ruokavaliosta olisi syytä löytyä ruokia, joissa on paljon kaliumia sekä kalsiumia.

Liian pienet kengät

Käyttäjänsä jalkaan liian pienet kengät heikentävät varpaiden verenkiertoa. Tämä voi aiheuttaa varpaisiin lihaskramppeja. Jos et pysty heiluttamaan varpaitasi kengissäsi, tiedät niiden olevan liian kireät.

Kenkien aiheuttamiin varvaskramppeihin auttaa jalkineiden vaihtaminen. Kengän pitäisi tukea jalkaholvia, eikä jalkine saisi olla liian jäykkä tai löysä. Hyvällä kengällä askelluksen tulisi tuntua kuin ilmassa kävelyltä. Varvaskrampeista kärsivän on myös syytä vaihtaa korkokengät matalapohjaisiin.

Ikääntyminen

Varvaskrampit yleistyvät 50-vuotiaiden keskuudessa, kun luut menettävät kalsiumia ja lihakset heikentyvät. Tällöin kramppien riski kasvaa.

Lisäksi hermoston ja verisuonten toiminta hidastuu iän myötä. Se voi johtaa kramppeihin, sillä ravintoaineet ja viestit eivät kulje lihaksiin yhtä tehokkaasti kuin aiemmin.

Ajan kulua ei voi pysäyttää, mutta ikäihmiset hyötyvät kohtuullisesti rasittavasta liikunnasta sekä varpaiden kevyestä venyttelystä niitä eri suuntiin kurottaen ja heiluttaen. Varpaisiin kohdistuvia kramppeja voi lievittää myös hieromisella sekä lämpimillä jalkakylvyillä.

Lähde: Prevention

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja