Katse jalkoihin! Nämä vaivat voivat kertoa terveysongelmista

Oireilevat jalat voivat olla merkki jopa vakavista terveysongelmista.


Jalkojen terveyteen ei useinkaan kiinnitetä huomiota vaikka pitäisi. Tässä muutamia yleisiä jalkavaivoja ja mahdollisia syitä niiden taustalla.


Karvattomat jalat ja varpaat


Karvaiset varpaat eivät ehkä ole viehättäviä, mutta yhtäkkinen karvanlähtö voi kertoa vakavista verenkierto-ongelmista. Ääreisverenkierto voi olla niin heikkoa, että karvankasvu on tyrehtynyt.


Toistuvat krampit


Jalkakrampit voivat kertoa kehon kuivumisesta tai puutteista ravitsemuksessa. Juo tarpeeksi vettä lihaskramppien välttämiseksi ja lisää ruokavalioosi kaliumia, magnesiumia ja kalsiumia.


Jos krampit eivät hellitä, käy varmuuden vuoksi lääkärissä. Syy voi nimittäin joskus olla myös verenkierto-ongelmissa tai hermovaurioissa.


Haava ei parannu


Haava, joka ei vain tunnu paranevan, voi olla merkki diabeteksesta. Veren korkea glukoositaso voi johtaa hermovaurioihin ja tunnottomuuteen jaloissa, jolloin et edes huomaa jalkojesi naarmuja ja pikkuhaavoja. Hoitamaton haava voi taas johtaa jopa vakavaan tulehdukseen.


Vaikeasti paraneva haava voi kertoa myös ihosyövästä. Melanooma voi esiintyä kaikkialla iholla, jopa varpaiden välissä, joten myös jalkojen ihoa on syytä tarkkailla.


Kasvanut isovarvas


Äkisti tulehtunut, kipeä ja turvonnut nivel vaatii hoitoa. Turvonneen isovarpaan taustalla voi olla kihti, reuma tai tulehdus.


Tunnottomuus


Muun muassa krooniset alkoholistit, diabeetikot tai kemoterapiapotilaat voivat kärsiä molempien jalkojen tunnottomuudesta. Puutuneisuus vain toisessa jalassa voi johtua myös esimerkiksi hermopinteestä, joka puolestaan saattaa olla liian ahtaiden kenkien syytä.


Vaivasenluu


Luulitko kipeän vaivasenluun olevan vain korkokenkien syytä? Tosiasiassa kyse on viallisesta jalan rakenteesta, perinnöllisestä vaivasta, jota epäkäytännölliset kengät vain pahentavat. Ainoa parannuskeino pulmaan on leikkaus.


Kipu kantapäässä


Pistävä kipu kantapääsi pohjassa nivelsiteen venähdyksestä, ja kipu vain pahenee jos jätät sen huomioimatta. Pidä taukoa urheilusta, muista venytellä ja tarkista, että jalkineesi ovat kunnossa: esimerkiksi varvassandaaleissa, liian pienissä kengissä tai kuluneissa lenkkareissa kulkeminen voi aiheuttaa vammoja.


Hilseilevä ja kutiava iho


Iho-oireet jaloissa voivat johtua sienitulehduksesta, joka hoituu lääkevoiteilla ja pitämällä jalat kuivina. Ihottuman syy voi olla myös esimerkiksi ihosairaus psoriasis.

Lähde Prevention.com

Lue myös:

    Uusimmat