Tiesitkö? Kalsiumia saa muualtakin kuin maitotuotteista
Kaikille maitotuotteet eivät sovi, mutta tiedätkö, mitkä kaikki muut ruoka-aineet sisältävät tätä tärkeää ainetta?
Kalsium on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota etenkin luuston hyvinvoinnin kannalta, mutta oletko tullut ajatelleeksi, mistä kaikkialta muualta kalsiumia saa? Monet tutut kasvikset ja ruoka-aineet sisältävät terveellistä kalsiumia.
Parsakaali
Kalsiumia: 4,7 desilitraa raakaa parsakaalia sisältää 86 milligrammaa kalsiumia.
Harva tietää, että parsakaali sisältää myös hurjasti C-vitamiinia: peräti kaksi kertaa niin paljon kuin C-vitamiinipitoisuudestaan tunnettu appelsiini.
Lehtikaali
Kalsiumia: 2,4 desilitraa raakaa lehtikaalia sisältää 101 milligrammaa kalsiumia.
Yhdessä annoksessa lehtikaalia kaloreita on vain kolmekymmentä. Yksi annos lehtikaalia sisältää myös koko päivän tarpeen verran C-vitamiinia ja tupla-annoksen A-vitamiinia päivittäiseen tarpeeseen nähden. Lehtikaali sisältää niin ikään runsaasti K-vitamiinia.
Edamame-pavut
Kalsiumia: 2,4 desilitraa kypsennettyjä edamame-papuja sisältää 98 milligrammaa kalsiumia.
Terveellisillä edamame-pavuilla on herkuteltu Kiinassa ja Japanissa jo vuosituhansien ajan, eikä turhaan: edamame-pavut sisältävät hurjasti kuituja ja terveellisiä proteiineja.
Viikunat
Kalsiumia: 1,2 desilitraa viikunoita sisältää 121 milligrammaa kalsiumia.
Karkkimaisesta maustaan huolimatta viikunat ovat oikeita terveyspommeja: ne sisältävät paljon kuituja, kaliumia ja magnesiumia.
Appelsiinit
Kalsiumia: Yksi suuri appelsiini sisältää 74 milligrammaa kalsiumia, lasillinen appelsiinimehua noin 27 milligrammaa.
Sen lisäksi, että appelsiinit sisältävät paljon C-vitamiinia, ovat ne myös vähäkalorisia ja pitävät sisällään paljon terveellisiä antioksidantteja.
Valkoiset pavut
Kalsiumia: 1,2 desilitraa valkoisia papuja sisältää 63 milligrammaa kalsiumia.
Korkean kalsiumpitoisuutensa lisäksi valkoiset pavut sisältävät paljon kuituja, proteiinia, rautaa sekä kaliumia.
Tofu
Kalsiumia: 1,2 desilitraa tofua sisältää 434 milligrammaa kalsiumia.
Tofu on useille kasvissyöjille korkean kalsiumpitoisuutensa lisäksi tärkeä proteiininlähde.
Mantelit
Kalsiumia: 28 grammaa manteleita sisältää 75 grammaa kalsiumia.
Mantelit ovat hyvä proteiininlähde ja sisältävät paljon hyviä rasvoja. Tämän lisäksi mantelit sisältävät paljon kaliumia ja E-vitamiinia.
Lähde: Health.com
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti