Tiesitkö? Kalsiumia saa muualtakin kuin maitotuotteista

Shutterstock

Kaikille maitotuotteet eivät sovi, mutta tiedätkö, mitkä kaikki muut ruoka-aineet sisältävät tätä tärkeää ainetta?

Kalsium on tärkeä osa terveellistä ruokavaliota etenkin luuston hyvinvoinnin kannalta, mutta oletko tullut ajatelleeksi, mistä kaikkialta muualta kalsiumia saa? Monet tutut kasvikset ja ruoka-aineet sisältävät terveellistä kalsiumia.

Parsakaali

Kalsiumia: 4,7 desilitraa raakaa parsakaalia sisältää 86 milligrammaa kalsiumia.

Harva tietää, että parsakaali sisältää myös hurjasti C-vitamiinia: peräti kaksi kertaa niin paljon kuin C-vitamiinipitoisuudestaan tunnettu appelsiini.

Lehtikaali

Kalsiumia: 2,4 desilitraa raakaa lehtikaalia sisältää 101 milligrammaa kalsiumia.

Yhdessä annoksessa lehtikaalia kaloreita on vain kolmekymmentä. Yksi annos lehtikaalia sisältää myös koko päivän tarpeen verran C-vitamiinia ja tupla-annoksen A-vitamiinia päivittäiseen tarpeeseen nähden. Lehtikaali sisältää niin ikään runsaasti K-vitamiinia.

Edamame-pavut

Kalsiumia: 2,4 desilitraa kypsennettyjä edamame-papuja sisältää 98 milligrammaa kalsiumia.

Terveellisillä edamame-pavuilla on herkuteltu Kiinassa ja Japanissa jo vuosituhansien ajan, eikä turhaan: edamame-pavut sisältävät hurjasti kuituja ja terveellisiä proteiineja.

Viikunat

Kalsiumia: 1,2 desilitraa viikunoita sisältää 121 milligrammaa kalsiumia.

Karkkimaisesta maustaan huolimatta viikunat ovat oikeita terveyspommeja: ne sisältävät paljon kuituja, kaliumia ja magnesiumia.

Appelsiinit

Kalsiumia: Yksi suuri appelsiini sisältää 74 milligrammaa kalsiumia, lasillinen appelsiinimehua noin 27 milligrammaa.

Sen lisäksi, että appelsiinit sisältävät paljon C-vitamiinia, ovat ne myös vähäkalorisia ja pitävät sisällään paljon terveellisiä antioksidantteja.

Valkoiset pavut

Kalsiumia: 1,2 desilitraa valkoisia papuja sisältää 63 milligrammaa kalsiumia.

Korkean kalsiumpitoisuutensa lisäksi valkoiset pavut sisältävät paljon kuituja, proteiinia, rautaa sekä kaliumia.

Tofu

Kalsiumia: 1,2 desilitraa tofua sisältää 434 milligrammaa kalsiumia.

Tofu on useille kasvissyöjille korkean kalsiumpitoisuutensa lisäksi tärkeä proteiininlähde.

Mantelit

Kalsiumia: 28 grammaa manteleita sisältää 75 grammaa kalsiumia.

Mantelit ovat hyvä proteiininlähde ja sisältävät paljon hyviä rasvoja. Tämän lisäksi mantelit sisältävät paljon kaliumia ja E-vitamiinia.

Lähde: Health.com

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.