Mainos

Kovalevyn tuhoamiseen tarvitsee harvoin väkivaltaa – Asiantuntija: "Jos haluat varman päälle, tuhoa fyysisesti"

Tietojen tuhoaminen pois heitettävältä kovalevyltä on tärkeä osa tietoturvaa, muistuttaa Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Jarmo Lahtiranta.

Hän kuitenkin kertoo, ettei levyä tarvitse tavallisesti tuhota fyysisesti.

– Tavallisissa tapauksissa vanhan kovalevyn tietojen tuhoamiseen riittää tietokoneella suoritettava ylikirjoitus. Sen jälkeen kovalevy on edelleen käyttökelpoinen, mutta siellä ei enää ole aikaisempia tietoja, Lahtiranta sanoo.

Mikäli kuitenkin haluaa varmistua 100 prosenttisesti siitä, etteivät omat tiedostot päädy vääriin käsiin, voi kovalevyn tuhota myös fyysisesti.

– Riippuu minkälaista materiaalia on tuhoamassa ja mikä on oletettu taho, joka on haluamassa dataa. Onko kyseessä esimerkiksi kotona oleva kovalevy, jonka aikoo heittää roskikseen vai onko kyseessä esimerkiksi yrityspuolen juttuja, Lahtiranta toteaa.

– Jos haluaa hoitaa tuhoamisen varman päälle, ensin kannattaa ylikirjoittaa kovalevy ja sen jälkeen tuhota se fyysisesti.

Lahtiranta kuitenkin huomauttaa, että koviakin kokeneista kovalevyistä on pystytty palauttamaan tiedostoja.

– Sen tiedän, että kovinkin vahingoittuneista levyistä voi saada tietoja, mutta se vaatii ammattilaisten osaamista. Ennen kuin alkaa itse tuhoamaan levyä, kannattaa miettiä, minkälainen uhka kovalevyn sisällön suojaamiseen liittyy. Kotikäytössä ollutta fyysisesti rikottua levyä tuskin kukaan vie kalliille ammattilaiselle, joka korjaisi sen ja yrittäisi palauttaa siellä olevat tiedot.

Viestintävirasto on julkaissut ohjeet, miten kovalevyn ylikirjoitus tapahtuu.

***

6:35

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.