Koulukuvausten hurjiin hintoihin saatiin Helsingissä käänteentekevä muutos, joka herätti muun Suomen – kuvaajat harmissaan töiden menettämisestä

1:32
USA:ssa syöpäsairaan 13-vuotiaan ei annettu pitää hattua koulukuvauksissa – "Yritin kovasti olla itkemättä"

Helsingin kaupunki onnistui kilpailua keskittämällä pudottamaan koulukuvausten hintoja. Nyt muissakin Suomen kunnissa harkitaan tai on jo päätetty Helsingin mallin seuraamista. Aiemmin kymmeniä euroja maksaneet kuvat saa nyt pääkaupungissa muutamalla eurolla.

–  Tämä on selkeästi asia, jonka mekin täällä Joensuussa teemme. Oli hyvä saada Helsingin tulos. Joensuu pystyy kilpailuttamaan jo tänä keväänä ensi syksyn koulukuvaukset, kertoo kaupungin hyvinvointipalvelujen talouspäällikkö Juhani Junnilainen.

Pääkaupungin tingityt hinnat ovat kiinnittäneet huomiota myös Lahdessa.

– Kun tehtävämme on toimia oppilaiden ja perheitten edun mukaisesti, näyttää selvältä, että keskitetty kaupungin kilpailutus on syytä ottaa täälläkin käyttöön. Nyt täytyy osata viestiä vanhemmille ja oppilaille, että tavoitteena on sama tulos kuin Helsingissä, kertoo Lahden perusopetuksen vastuualuejohtaja Lassi Kilponen.

Myös Jyväskylässä saatetaan seurata Helsingin toimintatapaa.

– Meillä on suunnitelmissa muuttaa koulukuvausten tilaamista. Nähdäksemme ne pystytään järjestämään tasapuolisina kilpailuttamalla. Hanke on kuitenkin niin alkuvaiheessa, että ensi syksyksi kilpailutus ei täällä valmistu. Pohdimme kuvausten suhteen rauhassa koko varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kokonaisuutta, muotoilee Jyväskylän kaupungin hankintapäällikkö Pauliina Virtanen.

Helsingin kilpailutus perustui hankintalakiin

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankintapäällikkö Kari Salovaara kertoo, että kun kyseessä on käyttöoikeussopimus, se pitää hankintalain mukaan kilpailuttaa.

– Hankintalain mukaan kynnysarvo on 500 000 euroa ja tämän sopimuskauden aikana tuo raja ylittyi koulukuvausten kohdalla.

Salovaaran mukaan hinnoissa on aiemmin saattanut olla ilmaa, kun kilpailutuksen vaikutus on ollut huomattava.

–  Ehkä kilpailu ei ole ollut niin kovaa. Yksiköt ovat myös tehneet näitä sopimuksia itsenäisesti ja sopineet hinnoista, Salovaara kertoo.

Helsingissä kilpailutuksen perusteella valittiin kahdeksan toimijaa, jotka hoitavat koulukuvaukset kohderyhmittäin kaksivuotisella sopimuksella.

Kuvaajapuolella hämmennyttiin

Yksi kilpailutuksen perusteella Helsingissä valituista koulukuvausta tarjoavista yhtiöistä on Kuvaverkko Oy. Yrityksen toimitusjohtajan Petri Karjalaisen mukaan kuvaajapuolella Helsingin kilpailutukseen suhtauduttiin hämmennyksellä ja se on vaikuttanut myös työtilanteeseen.

– Useat koulut ja päiväkodit jäivät kuvaamatta viime syksynä, kun kaupungin päätöksenteko kesti helmikuulle asti. Myös useat helsinkiläiset kuvaajat menettivät työnsä siksi, että Helsingissä kuvaavat tänä päivänä maalaiskunnista tulevat valokuvaajat, Karjalainen kertoo.

Karjalaisen mukaan koulukuvaukset eivät ole kovin kannattavaa liiketoimintaa.

–  Kun katsoo suomalaisten koulukuvausfirmojen tulosta, niin joko se on tappiollista tai korkeintaan muutaman prosentin tulosta liikevaihdosta, Karjalainen toteaa.


 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja