Kotien energiankulutusta voitaisiin vähentää tuntuvasti

Sähkölaitteiden osuus kulutuksesta kasvaa, lämmityksen pienenee

Keskivertoperheen kodissa puolet energiasta menee asunnon lämmitykseen, viidesosa käyttöveden lämmitykseen ja loput sähkölaitteisiin.

Asunnon lämmitykseen kuluvan energian määrä on viime vuosina vähentynyt, kun asunnot ovat muuttuneet rakennusratkaisuiltaan paremmiksi. Myös sähkölaitteet ovat kehittyneet vähemmän kuluttaviksi, mutta niiden käyttämän sähkön yhteismäärä näyttää silti olevan kasvussa. Sähkölaitteita kun on talouksissa aiempaa enemmän.

Eniten sähköä kotitalouksissa kuluu valaistukseen ja säilytykseen. Ruoan säilyttäminen syö paljon sähköä varsinkin silloin, jos pakastin ja jääkaappi ovat vanhoja ja jäässä.

-Nykyiset sähkölaitteet on merkitty energiatehokkuuden mukaan A:sta F:ään. A:t kuluttavat vähiten, joten niitä kannattaa suosia. Tehokaskin jääkaappi voi kuitenkin kaksinkertaistaa kulutuksensa, jos se sullotaan ahtaaseen paikkaan ja siihen annetaan kertyä jäätä, sanoo Motivan viestintäjohtaja Päivi Laitila.

Myös elektronisten laitteiden pitäminen valmiustilassa kuluttaa sähköä huomaamatta.

-Esimerkiksi kännykän laturi vie sähköä ollessaan seinässä, vaikka kännykkä ei enää latautuisikaan. Samoin tietokoneet ovat usein turhaan päällä. Niistä kannattaa ehdottomasti sammuttaa ainakin näyttö, joka vie eniten energiaa, sanoo Laitila.

Sähkönkulutus voisi pienentyä viidenneksen

Tekesin Climtech-tutkimusohjelmassa on arvioitu, että sähkönkulutus voisi teknisen kehityksen ansiosta olla vuonna 2010 yli viidenneksen nykyistä pienempi. Arviossa on otettu huomioon laitteiden määrän kasvu.

-Laskettu energiansäästö kuvaa ihannetilannetta. Se vaatii kuitenkin, että energiaa säästäviä laitteita ylipäänsä käytetään, niiden ohjelmia käytetään oikein ja laitteita esimerkiksi säilytetään oikeissa paikoissa, sanoo Anne Korhonen tutkimusta tehneestä Työtehoseurasta.

Energian säästäminen olisi hyödyllistä muun muassa siksi, että energiantuotanto on suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja. Omakotitalossa asuva ja yhtä autoa käyttävä perhe aiheuttaa vuodessa noin 7000 kilon hiilidioksidipäästöt. Valtaosa päästöistä koostuu autoilusta ja asunnon lämmityksestä.

Teollisuus kuluttaa neljä viidesosaa kaikesta energiasta. Teollisuuden energiankäyttöön kuluttaja voi yrittää vaikuttaa esimerkiksi ostamalla vähemmän ja kestäviä tuotteita, jolloin energiaa ei kulu jatkuvasti uusien tavaroiden valmistamiseen.

Energiansäästöviikkojen järjestäjät ovat pyrkineet huomioimaan säästöprosessin moninaisuuden. Viikon päivät on siksi omistettu eri teemoille: lämmölle ja lämmitykselle, liikkumiselle ja liikenteelle, vedelle ja vedenkäytölle, kulutukselle ja hankinnoille sekä sähkönkulutukselle. Viikon on organisoinut Motiva.

STT-Piia Leino

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja