Koskelan teinimurha täydensi karmeaa vuotta nuorten väkivaltarikoksissa, tapon yrityksissä valtava piikki – tässä 10 järkyttävintä tapausta

6:56
Alaikäisten tekemät epäillyt henkirikokset ja tapon yritykset ovat Suomessa moninkertaistuneet tämän vuoden aikana. 

Koskelan sairaalan lähellä tapahtunut henkirikos täydentää järkyttävää kuluvaa vuotta nuorten väkivaltarikosten osalta Suomessa ja etenkin pääkaupunkiseudulla.

MTV Uutiset kertoi eilen, että kolmea 16-vuotiasta epäillään samanikäisen uhrin murhasta Helsingin Koskelassa: Poliisi: Kolmea 16-vuotiasta epäillään samanikäisen pojan murhasta Helsingissä – syntymäpäivien juhlinta kärjistyi raakaan väkivaltaan

Uutisoimme jo marraskuussa, että alaikäisten tekemät epäillyt henkirikokset ja tapon yritykset ovat Suomessa moninkertaistuneet tämän vuoden aikana. 

Suurimman mediahuomion aiemmin syksyllä sai Helsingin Vallilan tapaus.

31. lokakuuta aamuyöllä Alepan edustalla tehdystä taposta epäillään kahta 16-vuotiasta ja yhtä 14-vuotiasta poikaa. Poliisin mukaan he kaikki osallistuivat 2001 syntyneen miehen tappoon.

Katso lisää: Helsingin Vallilassa tapahtuneesta henkirikoksesta epäillyllä 16-vuotiaalla aiempaa rikostaustaa - epäillään tapon yrityksestä Tampereella kuukausi sitten

1:28

Toinen Vallilan taposta epäilty 16-vuotias oli jo ehtinyt puukottaa kuukautta aiemmin itselleen tuntematonta miestä ryöstöyrityksen yhteydessä Tampereella. Tapausten ei muuten epäillä liittyvän toisiinsa.

Jutun otsikon "Taas raaka puukotus Tampereella" viittaa siihen, että vain muutamaa päivää ennen kyseistä tekoa Tampereella Kaupin ulkoilualueella tapahtui toinen sattumanvarainen puukotus, josta epäillään myös nuoria henkilöitä.

Ulkoilijat järkyttyivät ulkoilualueella tapahtuneesta murhan yrityksestä. Näin he kommentoivat tapausta.

2:13

Toinen epäillyistä, 17-vuotia poika, vangittiin 30. syyskuuta Pirkanmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä.

Heinäkuussa Tampereella tapahtui puolestaan veriteko, jossa 16-vuotiaan nuorukaisen syytetään tappaneen nelikymppisen miehen. Lue lisää: 

Edellä mainittujen lisäksi poliisi epäilee kuutta henkilöä Kirkkonummen Tolsassa 2.10. tapahtuneesta tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä. Epäillyistä nuorin on 15-vuotias. Yksi epäillyistä on epäiltynä myös toisesta tapon yrityksestä.

Lokakuun lopulla Helsingin käräjäoikeus on vangitsi 15-vuotiaan tytön epäiltynä poliisin murhan yrityksestä. Poliisi epäilee, että tyttö yritti lyödä poliisimiestä hedelmäveitsellä Helsingin keskustassa. Poliisi sai lieviä vammoja.

Tapausta tutkitaan epäiltynä murhan yrityksenä, koska kohteena oli virkatehtäviään suorittanut poliisi. Helsingin poliisin mukaan tyttö yritti puukottaa poliisimiestä tilanteessa, jossa hän yritti päästä poliisia karkuun ja poliisi otti hänestä kiinni.

Helsingin Uutiset kertoi tytön rikkoneen matkustuskieltoa vapauduttuaan tutkintavankeudesta.

Tutkinnanjohtaja Marko Forss kertoi lehdelle tytön rikkoneen jalkapantansa, jolla tytön liikkumista seurattiin Häntä epäillään nyt myös pahoinpitelyn yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta. 

Toukokuussa järkytti tapaus, jossa 17-vuotias tyttö puukotti iäkästä naista päähän lenkkipolulla.

Helmikuussa kaksi alaikäistä poikaa yritti puolestaan tappaa pojan Helsingin Sörnäisissä.

Lista on pitkä, eikä siihen ole suinkaan listattu kaikkia nuorten väkivallantekoja viime ajalta.

Myös alaikäisten tekemät ryöstöt ovat tasaisessa kasvussa Itä-Uudellamaalla. Kun vuonna 2016 poliisin tilastoihin kirjattiin 27 alaikäisen tekemää ryöstöä, oli luku kahden vuoden päästä 37 ja viime vuonna jo 58. Tämän vuoden lokakuuhun asti on kirjattu 39 ryöstöä, jossa epäiltynä on alaikäinen, uutisoimme 19. marraskuuta.

Vielä 26. marraskuuta MTV:n Uutisaamussa vieraillut Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen totesi, ettei Helsingissä ole syytä huoleen nuorten jengirikollisuuden kasvusta.

– Turvallinen Helsinki -verkosto käsitteli eilen alaikäisten väkivaltaa Helsingissä. Verkosto totesi yksimielisesti, ettei Helsingissä ole menossa erityistä väkivalta-aaltoa. Sen sijaan väkivalta on puolittunut 10 vuodessa ja pudonnut muiden kaupunkien tasolle – jopa alle, verkoston jäsen sekä ennaltaehkäisevän toiminnan johtajana poliisissa toimiva Taponen kirjoitti Twitterissä. 

Helsingissä on tänä vuonna ollut kaksi nuoren tai nuorten tekemää henkirikosta sekä ainakin neljä henkirikoksen yritystä. Taponen totesi Uutisaamussa, että viimeisten 10 vuoden aikana tapauksia on ollut vuosittain 0–5.

– Määrät ovat niin pieniä, ettei niistä voi vetää johtopäätöstä trendistä. Sen sijaan nämä viisi olisivat voineet tapahtua minä vuonna tahansa, kun katsotaan niiden taustatekijöitä.

Taposen mukaan rikoksilla ei ole yhteyttä toisiinsa, mutta niiden kaikkien taustalla on pitkään jatkunutta syrjäytymistä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja