Alaikäisten henkirikoksissa karu piikki tänä vuonna – alle 18-vuotiaiden tekemiä epäiltyjä tapon yrityksiä peräti 35, kun edellisinä vuosina luku on ollut 6 ja 7

Alaikäisten tekemien epäiltyjen henkirikosten määrä on moninkertaistunut Suomessa tämän vuoden aikana 2:21
Seitsemän uutiset kävivät läpi aihetta lähetyksessän – katso uutisjuttu tästä.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan alaikäisten tekemät epäillyt henkirikokset ovat Suomessa moninkertaistuneet tämän vuoden aikana. 

Tähän mennessä vuotta poliisin tietoon on tullut 43 alle 18-vuotiaiden tekemää epäiltyä henkirikosta, kun aikaisempina vuosina luku on ollut 9-16. 

Suurin osa henkirikosepäilyjä on luokiteltu tapon yritykseksi. Epäilyjen määrä tänä vuonna tässä luokassa on 35, kun kahtena aiempana vuonna niitä on ollut 6 ja 7. 

Taustalla yleisesti alkoholia tai huumeita

Korona-aikana alkoholin käyttö on siirtynyt yhä enemmän ravintoloista koteihin. Väkivallan taustalta löytyy yleisesti alkoholia tai huumeita. 

– Suomalaiseen väkivaltaan liittyy oleellisesti alkoholi. Niitä tapahtuu ravintolaelämässä ja yöelämässä ja se on monesti nuorten miesten kukkoilua, kertoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta

– Sitten on lisäksi kotien sisäistä väkivaltaa. Korona-aikana ravintolaelämää on ollut vähemmän ja alkoholia on käytetty enemmän kotona. Ravintoloissa kaverit ja sivulliset pääsevät väliin, kotona kukaan ei välttämättä tule väliin. Se selittää tätä kehitystä.

Heikkisen mukaan tilanne on näkynyt myös hälytysten laadussa. 

– Perheväkivalta ja kotihälytykset ovat lisääntyneet merkittävästi. Siellä on uhreina myös lapsia ja nuoria. Kyseessä on myös ylisukupolvinen ilmiö eli lapset omaksuvat vanhempien tavan toimia väkivaltaisesti, Heikkinen jatkaa.

"Väkivaltaan voi myös tottua"

Poliisitarkastaja Heikkinen ymmärtää nuorten tarvetta kokoontua yhteen. 

–Yleensä se on tervehenkistä, mutta korona-aikana ei ole ollut tavanomaisia kohtaamispaikkoja ja sitten on etsimällä etsitty paikkoja. Kun sellaisiin paikkoihin kokoontuu porukkaa, joissa eletään muutenkin epämääräistä elämää, päihteitten myötä tilanteet kärjistyvät. 

– Väkivalta voi myös olla jatkuvasti läsnä eli siihen voi myös tottua ja sitä aletaan pitää ratkaisumallina. Mitä enemmän perheessä on sosiaalisia ongelmia, siinä on sitten eväät elämänhallinnan totaaliseen menetykseen. 

MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa puhuttiin alaikäisten tekemistä puukotuksista viikko sitten. Katso video!

Vallilan puukotus hiljattain järkytti koko maata – rikostarkastaja kommentoi raakaa tapahtumaketjua 3:04

Lue myös:

    Uusimmat