Taposta syytetty teinipoika tuli Tampereelle tavatakseen äitiään – kesäviikonloppu päättyi veritekoon: "Mun poika tarttui siihen puukkoon"

2:35
Video kertoo: Näin tapahtumat Tampereen Haapalinnan surmapaikalla etenivät.

Tekohetkellä 16-vuotiaan nuorukaisen syytetään tappaneen nelikymppisen miehen heinäkuussa Tampereella. Poliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että veriteon jälkeisiä tapahtumia joutuivat todistamaan paikallisen marketin myyjä ja useat naapurit.

Tapahtumat juontavat juurensa heinäkuun neljännen päivän aamuun Tampereen Hyhkyyn Haapalinnan asuinalueelle. Nuorukainen oli edellisen yön aikana päätynyt uhriensa seuraan Tampereen keskustassa.

Tapon uhriksi joutui syytteen mukaan 41-vuotias mies, tapon yrityksen kohteeksi 43-vuotias mies.

Teini ei tuntenut miehiä ennakolta.

Hän oli ensin viettänyt uhrin asunnossa aikaa 43-vuotiaan miehen, eli uhrin kaverin kanssa. Sittemmin kuolunuhriksi joutunut 41-vuotias mies palasi asunnolle vasta paria tuntia myöhemmin pojan äidin kanssa.

Uhrin tuttu kertoi poliisikuulusteluissa, kuinka uhri oli sanonut tavanneensa kaupungilla pojan ja tämän äidin. Uhri oli puhunut pojasta ylistävästi ja todennut tämän olevan "kova jätkä" nuoresta iästä huolimatta.

Poika oli kuulemma ansiokas velanperijä.

Kotiinpaluusta oli ehtinyt kulua vain noin viisi minuuttia, kun mies joutui ihannoimansa nuorukaisen puukottamaksi.

Poika: väittivät pirivarkaaksi

Nuorukainen väitti asukkaan syyttäneen häntä amfetamiinin varastamisesta ja käyneen hänen päälleensä puukon kanssa.

Sanojensa mukaan nuori oli toiminut itsepuolustukseksi. Puukko oli hänen mielestään osunut miehen kaulavaltimoon vahingossa.

Kun uhrin kaveri oli tullut tilanteeseen väliin, myös hän oli saanut puukosta ja vammautunut vakavasti muun muassa kaulaan ja rintaan.

– Sen muistan, kun mä olin menny siihen väliin, että mitä te oikeen touhuatte. Ja sitten on ruvennu puukko heiluun, tapon yrityksen kohteeksi joutunut mies kertoi poliisille.

Tapahtumien yksityiskohdat käyvät ilmi poliisin esitutkintamateriaalista, joka on pääosin salattu alaikäistä syytettyä koskevan arkaluontoisen tiedon vuoksi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

"Ne vuotaa kuiviin!"

Poliisi on haastatellut useita todistajia Haapalinnan tapahtumista. Naapurit ja lähistöllä olleet olivat havahtuneet asunnosta kantautuviin huutoihin ja ryminään.

Puukotettu asukas oli raahautunut asunnosta ulos alaoven edustalle. Samoin teki hänen ystävänsä, jota nuorukainen oli niin ikään ehtinyt vahingoittaa.

Viereisessä asunnossa ollut todistaja kertoi kuulleensa aamulla puoli yhdeksän aikaan epämääräistä mölinää pihalta. Hän näki ikkunasta verissä päin olleen miehen.

Pihalla oli myös pojan 35-vuotias äiti, jonka todistaja kuuli hätääntyneenä kiljuvan:

– Paina niitä, ne vuotaa kuiviin. Laita siihen hyvänen aika tukos, ne vuotaa kuiviin!

Myöhemmin sama todistaja näki poliisin ottavan kiinni naisen sekä nuoren näköisen pojan.

– Nähdään rakas, mää rakastan sua, mää rakastan sua ikuisesti, mää odotan sua ikuisesti! poika oli huutanut äidilleen, kun poliisit veivät hänet.

Äidillä on aiempaa rikostaustaa. Poika on ollut huostaanotettuna.

Esitutkinnan mukaan poika oli tullut toiselta paikkakunnalta Tampereelle tavatakseen äitiään viikonlopun aikana. He kumpikin olivat käyttäneet päihteitä.

Poliisikuulusteluissa nuorukaiselta kysyttiin, oliko hän ajatellut asunnon tapahtumia jälkikäteen. Hän oli vastannut “tehneensä siten kuin Amerikassa saisi tehdä". Nuorukainen koki toimineensa oikein.

Poika määrättiin vangitsemisen jälkeen mielentilatutkimukseen, joka on edelleen kesken. 

Myyjän karu työvuoro

Surma-asunnon viereisen K-marketin miesmyyjä kertoi kuulusteluissa, että kauppaan oli aamulla saapunut todella hätääntyneen oloinen nainen, joka käski häntä soittamaan hätänumeroon.

Naisen kädet ja vaatteet olivat veressä. Myyjä näppäili hätänumeron ja antoi puhelimen sekavia puhuneelle naiselle.

– Mun poika tarttui siihen puukkoon, ja puukko osui sitä miestä jotenkin vahingossa kaulaan ja veri lensi saatana mun päälle, nainen selitti hätäkeskuspäivystäjälle.

Puhelun aikana myyjä ja nainen siirtyivät kaupan ulkopuolelle. Pihaan saapui myös nuorukainen, päällään veritahrainen valkoinen paita. 

– Noi yritti puukottaa mua, nuorukainen oli sanonut myyjälle ja osoittanut etäämmäällä makaavia miehiä.

41-vuotias kuoli vammoihinsa

Myyjä riisui mustan t-paitansa yltään, heitti sen pojalle ja käski mennä painamaan paidalla maassa makaavien miesten haavoja.

Myyjä ihmetteli, miten pahasti haavoittuneet miehet olisivat voineet puukottaa nuorukaista, kuten tämä väitti.

– Tämä nuori mies lähti sinne lopulta. Jouduin useaan kertaan sanomaan hänelle, että menee auttamaan. Minä menin sinne risteykseen tarkoituksenani opastaa poliiseja, jotta he pääsisivät paikalle, myyjä kertoi poliiseille.

Nuorukainen kuvaili kuulusteluissa pitäneensä "jotain rättiä" haavojen päällä ja poltelleensa toisella kädellä tupakkaa.

41-vuotias asukas kuoli puukoniskuista aiheutuneisiin vammoihin. 43-vuotias loukkaantui vakavasti ja joutui sairaalaan.

Voi välttää vankilan

Tapauksen käsittely on vielä kesken Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Asiasta annettiin välituomio viime viikolla.

Nuorukaista syytetään nuorena henkilönä tehdystä taposta ja tapon yrityksestä. Oikeus katsoi hänen toimineen syyttäjän kuvaamalla tavalla.

Koska teinin mielentilatutkimus on edelleen kesken, varsinainen tuomio annetaan myöhemmin.

15–17-vuotiaana rikoksen tehneelle voidaan tuomita enintään kolme neljäsosaa tuomiosta, jonka täysi-ikäinen saisi vastaavasta rikoksesta. Alaikäistä ei myöskään yleensä tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Sen sijaan poika voikin päätyä hoitoon.

Samassa kokonaisuudessa pojan äiti ja 43-vuotias mies tuomittiin kumpikin huumerikoksesta sakkoihin. Miestä syytettiin myös pojan pahoinpitelystä, mutta syyte kaatui.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja