Koronarokote voi todella olla saatavilla jo vuoden loppuun mennessä, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja – ”Lupaavia tuloksia”

Koronarokote voi todella olla saatavilla jo vuoden loppuun mennessä, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja –"Lupaavia tuloksia" 7:50
Katso Rämetin koko haastattelu videolta!

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi hyvin olla oikeassa siinä, että koronavirusta vastaan on saatavilla rokote vuoden loppuun mennessä.

Viime viikolla saatiin useita lupaavia uutisia koronavirusrokotteen suhteen, sanoo Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

Näyttää siltä, että tiedot siitä, että koronavirusinfektion voisi sairastaa uudelleen, olisivat olleet vääriä.

Myös koronavirusrokotteen kehittelystä saatiin lupaavia uutisia. Oxfordin yliopistossa kehitetty rokote tarjosi immuniteetin koronavirukselle altistetuille reesusapinoille ja kokeet ihmisillä aloitetaan. Samanlaisia uutisia saatiin myös Kiinasta.

– Kiinassa saatiin samanlaisia tuloksia hyvin eri tyyppisellä, perinteisemmällä rokotteella. Näyttää siis alustavasti siltä, että hyvin monen tyyppinen rokote voisi olla toimiva, Rämet sanoo.

Rämet muistuttaa, että se, että rokote toimii apinalla, ei takaa, että se toimii myös ihmisellä. Mutta tulokset ovat lupaavia.

– Parhaassa tapauksessa on mahdollista, että ainakin riskiryhmille olisi jotain tarjolla vuoden loppuun mennessä.

Lupaavia ovat olleet myös osa koronaviruksen hoidossa kokeilluista lääkkeistä.

– Lääkkeen kehittäminen nollapisteestä on hankalaa, mutta koronaviruksen hoidossa kokeiltu viruslääke remdesivir on antanut lupaavia tuloksia Yhdysvalloissa.

Vasta-ainetutkimuksissa on selvinnyt, että hyvin harvalla on vasta-aineita koronavirusta vastaan. Rämet ei ole siitä huolissaan.

– Tulkitsen siten, että maailmanlaajuisesti tautia ei ole hirveän moni sairastanut. Ei välttämättä siten, että jo sairastaneiden vaste olisi huono.

Lue myös:

    Uusimmat