Mainos

Korkeasaaren paviaanit vanhainkotiin – tilalle tuttu Gibraltarin turistiapina

Korkeasaari saa kevään aikana uuden lajin, kun kahdeksan berberiapinaa saapuu eläintarhaan. Samalla viisi vaippapaviaania saa uuden kodin joko Tanskasta tai Hollannista.

Korkeasaaren johtaja Jukka Salo kertoo, että eläintarha tekee yhteistyötä hollantilaisen järjestön kanssa, joka on erikoistunut apinoiden "vanhainkotitoimintaan".

– Vaippapaviaanit sijoitetaan joko Hollantiin tai Tanskaan. Yhdessä järjestön kanssa arvioimme, mikä on paviaaneille paras sijoituspaikka, Salo sanoo MTV3 Uutisille.

Suomen olosuhteet ovat yksi syy, miksi vaippapaviaaneista luovutaan.

– Vaippapaviaani on yleinen laji Euroopan ja Pohjois-Euroopan eläintarhoissa. Joudumme vuodessa pitämään niitä liian pitkään sisätiloissa. Laji on kuitenkin kotoisin Eritrean ja Etiopian ylängöiltä, hyvin lämpimistä olosuhteista. Tanskan ja Hollannin korkeudella paviaanit pystyvät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Berberiapina tarvitsee tarhausta

Salon mukaan Korkeasaari pyrkii antamaan etusijan sellaisille lajeille, joiden luonnonvarainen kanta on uhanalaistunut, ja joiden suojelussa tarhaamisella on oikeasti merkitys.

– Vaippapaviaani on edelleen täysin elinvoimainen laji Afrikassa.

Täysin erilainen tilanne on uuden lajin, berberiapinan kanssa, jota elää pieniä kantoja Marokossa, Algeriassa ja Gibraltarilla. Laji on voimakkaasti uhanalaistunut.

– On arvioitu, että laji tarvitsee tarhauksen säilyäkseen olemassa. Tämä on yksi keskeisimmistä syistä, miksi lajivaihto halutaan tehdä.

Laji on suurelle yleisölle tullut tutuksi siitä, että sen viimeinen eurooppalainen asuinalue on brittien hallinnoimalla Gibraltarilla Etelä-Espanjassa.

– Laji oli aikaisemmin laajalle levinnyt Euroopassa. Sitä tavattiin jopa Kölnin korkeudella Saksassa ja Isossa-Britanniassa.

Uudet apinat laittoman eläinkaupan uhreja

Salo toivoo, että vaippapaviaanit voivat olla yleisön nähtävillä huhtikuun puoleenväliin asti. Sen jälkeen vaippapaviaanien tilat remontoidaan berberiapinoille sopiviksi. Berberiapinat tuodaan Suomeen toukokuun aikana.

Korkeasaareen tulevien berberiapinoiden tausta on hyvin erikoinen, sillä kyseiset eläimet on takavarikoitu salakuljettajilta.

Salo kertoo, että eläintarhoihin tulee nykyään yhä vähemmän salakuljetuksen uhreiksi joutunut eläimiä.

– Euroopan unionin myötä eläinten, varsinkin uhanalaisten salakuljetus on saatu kuriin. Mutta jonkin verran trooppisia lintuja ja apinoita salakuljetetaan.

Katso Sanna Jokilan juttu (Seitsemän uutiset 14.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.