Korhonen: Uusiutuvien energialähteiden verotuen tasoa tulee nostaa

Ensimmäinen suomalainen tuulivoimala vihittiin Oulussa

Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) katsoo, että uusiutuvien energialähteiden verotuen tasoa pitää nostaa. Kantansa hän ilmaisi Oulun uuden tuulivoimalan vihkiäisissä Oulun Vihreäsaaressa maanantaina. Voimala on ensimmäinen lähes kokonaan suomalaisvalmisteinen.

-Hallitusohjelman aluepoliittisessa osassa on erikseen mainittu kotimaisten energialähteiden käytön edistäminen, Korhonen muistutti.

-Tukitason nosto on mielestäni perusteltua aluepoliittisista, työllisyys- ja ympäristösyistä, Korhonen korosti.

Tuulivoimalla tuotettuun energiaan maksetaan valtiolta veronpalautusta, jonka suuruus on 4,1 penniä kilowattitunnilta. Korhonen huomautti, että tuotannon tuki on Suomessa kuitenkin paljon alhaisemmalla tasolla kuin suurissa tuulisähkömaissa ja täällä tuki painottuu rakentamiskustannuksiin.

Oulun Energialle valmistunut tuulivoimala on kotimaisuusasteeltaan yli 70 prosenttia. Rakentajana toiminut oululainen WinWinD tähtää tulevaisuudessa vientimarkkinoille. Alan suomalaisosaamisesta on Korhosen mukaan mahdollisuus kehittyä merkittävä sähkö- ja koneteknisen viennin osa-alue. Korhosen mukaan se on jo nyt voimakkaimmin kehittyvä energiateollisuuden ala Suomessa.

Uuden teknologian voimala

Tuulivoimala edustaa uutta teknologiaa ja on pilottihanke suomalaisessa alan teollisuudessa. Matalakierroksinen koneisto yhdessä tarkan mitoituksen kanssa kasvattaa voimalan todellisen käyttöiän 30 vuodeksi tavanomaisen 20 vuoden asemasta. Korkeutta tuulivoimalalla on 56 metriä.

Voimalan teho on noin 1 megawatti ja arvioitu vuosituotanto keskituulennopeuden ollessa noin 7,0 metriä sekunnissa on noin 2600 megawattituntia. Tämä vastaa noin sadan sähkölämmitteisen omakotitalon tai tuhannen kerrostaloasunnon vuotuista sähköntarvetta.

Hankkeen investointikustannukset olivat noin 6 miljoonaa markkaa. Kauppa- ja teollisuusministeriö myönsi hankkeelle noin 2,5 miljoonan markan investointituen.

Lupa kahdelle lisäyksikölle

Vihreäsaareen on käyttöön vihityn tuulivoimalan lisäksi lupa kahdelle lisäyksikölle.

-Mikäli Oulun Energian tavoitteena on lisätä voimakkaasti tuulienergiatuotantoaan, se voi tapahtua vain tuulipuistoja rakentamalla, energialautakunnan puheenjohtaja Pekka Heikkilä arvioi.

Suomen tuulivoimatuotanto oli vuonna 2000 noin 0,1 prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta. Esimerkiksi Tanskassa vastaava luku on noin 15 prosenttia. Suomessa on tavoitteena nostaa tuulivoiman asennettu nimellisteho 500 megawattiin vuoteen 2010 mennessä. Suomessa tällä haavaa toimivat tuulivoimalat ovat Oulun voimalaa lukuunottamatta pääosin tanskalais- ja saksalaisvalmisteisia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja