Kone paransi tulostaan, tilausten määrä kasvussa – markkinat elpyvät hyvää vauhtia koronasta

Kone paransi tulostaan – markkinat elpyvät hyvää vauhtia koronasta 1:51
Katso Seitsemän uutisten juttu Koneen tulosjulkistuksesta.

Suunta on yhä ylöspäin, kun katsotaan suurten kotimaisten yritysten toisen vuosineljänneksen ensimmäisiä tulostietoja. Hissiyhtiö Kone sai huhti-kesäkuun aikana enemmän tilauksia kuin viime vuonna vastaavana aikana, ja myös voittoa ja liikevaihtoa tuli lisää.

Koneen oikaistu liikevoitto kohosi huhti-kesäkuussa 374 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 325 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi 11 prosenttia 2,8 miljardiin euroon. Saadut tilaukset kasvoivat 16 prosenttia 2,4 miljardiin euroon.

– Markkinat elpyivät toisen kvartaalin aikana nopeammin kuin alkuvuonna oletimme. Olemme saaneet elpymisestä täyden hyödyn irti. Ilon aiheisiin kuului kasvu Pohjois-Amerikassa, jossa kehitys oli viime vuonna heikkoa. Ja Aasiassakin oli kasvua, Kone Oy:n toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth kertoo.

Erityisesti laivamoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä teki samansuuntaista tulosta. Tilaukset ja voitto kasvoivat, vaikka liikevaihto väheni.

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos kasvoi huhti-kesäkuussa kolmanneksella 71 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 55 miljoonasta eurosta.

Koronalla yhä vaikutusta

Wärtsilä korostaa, ettei vielä olla normaalitilanteessa.

– Liiketoimintaamme haittaa yhä koronapandemia, mutta tilauksissa on silti kasvua 14 prosenttia. Keskeisillä energiamarkkinoillamme tilanne tasaantui, joskin monia investointeja uuteen voimalaitoskapasiteettiin lykättiin edelleen, Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall sanoo.

Myös Kone muistuttaa siitä, että markkinoilla riittää toki haasteita.

– Kuparin ja teräksen hinta ovat nousseet, merirahdit ovat kalliita ja komponenttien saatavuus on vielä haaste, Kone Oy:n Ehrnrooth sanoo.

Myös elintarvikeyhtiö Atria kertoi tänään niin ikään hyvästä kehityksestä ja yli 12 miljoonan euron voitosta viimeisen puolen vuoden ajalta. Tulosta auttoi muun muassa piristynyt sianlihan vienti Kiinaan.

Lue myös:

    Uusimmat