Kommunistit vaativat kuntavaalien siirtämistä: "Vähävaraiset riskiryhmäläiset jättävät herkemmin äänestämättä"

Puoluesihteerit tyrmäävät kuntavaalien siirron – oikeusministeri Henriksson:"Edelleen lähdetään siitä, että vaalit pystytään järjestämään" 4:09
Puoluesihteerit tyrmäävät kuntavaalien siirron – oikeusministeri Henriksson: "Edelleen lähdetään siitä, että vaalit pystytään järjestämään"

Suomen kommunistinen puolue vaatii kuntavaalien siirtämistä. Puolue perustelee tiedotteessaan vaatimustaan koronapandemian takia vaaleihin vaikuttavilla syillä.

– Äänestysprosentti saattaa jäädä pienemmäksi edellisiin vaaleihinkin verrattuna. Äänestyspaikoille jättävät herkemmin lähtemättä juuri riskiryhmiin kuuluvat. Usein he ovat myös vähävaraisia, joka osaltaan vääristäisi vaalitulosta, tiedotteessa sanotaan.

SKP ottaa esimerkiksi Espanjan Katalonian vaalit, joissa äänesti aiemmin lähes 80 prosenttia äänioikeutetuista, mutta nyt korona-aikana pidetyissä vaaleissa vain hieman yli joka toinen (53 prosenttia) käytti äänioikeuttaan, vaikka vaalien järjestelyssä käytettiin mittavia turvatoimia.

SKP on huolissaan myös vaalien kampanjoinnista, sillä toreilla ei juuri äänestäjiä tavata. Puolueen mukaan pandemia-ajan vaaleissa korostuu kampanjointi, johon on upotettu rahaa, eli esimerkiksi maksetut mainokset verkossa tai sanomalehdissä.

– Monet puoluetuen ulkopuolella olevien puolueiden ehdokkaat eivät pääse tekemään heille tärkeää kampanjointina maksuttomille tai pieniä summia maksaville paikoille.

Kommunistien mielestä myös mahdollinen äänestyspaikkojen turvattomuus on syy siirtää vaaleja. Vaalilautakunnissa työskentelevät ovat pitkään altistumisvaarassa, eivätkä äänestäjätkään ole välttämättä turvassa, puolue arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat