Kommentti: Yksikin törkeä somepäivitys voi tehdä hallituksen tiedonannon 23 toimenpiteen uskottavuuden tyhjäksi

Näin hallitus pyrkii kitkemään rasismia: muun muassa holokaustin kieltäminen lainvastaiseksi 7:00
Näin hallitus pyrkii kitkemään rasismia: muun muassa holokaustin kieltäminen lainvastaiseksi

Hallituksen tiedonannossa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden puolesta on paljon hyvää, mutta lopulta teot ratkaisevat sen uskottavuuden, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksella oli lähtökohtaisesti vaikea paikka luoda tiedonanto rasismia vastaan.

Valtiovallan konkreettiset keinot kitkeä rasismia ovat rajalliset, joten nyt luotua 23 toimenpiteen listausta voi pitää onnistuneena.

Tosin vihapuheesta tai maalittamisesta ei ole toimenpiteissä suoraa mainintaa. Hankala määrittely saattaa olla yhtenä syynä, mutta ainakin aiemmin Perussuomalaiset on vierastanut vihapuheen suitsimista sananvapauteen vedoten.

Tiedonanto oli vaikea urakka myös sen takia, koska hallituksen oli pakko tehdä jotakin näyttävää rasismia vastaan. Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran vanhoista nettikirjoituksista nousi kesällä niin kova kohu, että hallitus oli vaarassa kaatua.

Rasistisiksi tulkitut kirjoitukset herättivät epäilystä siitä, onko koko hallitus aidosti sitoutunut tasa-arvoisen, syrjimättömän yhteiskunnan rakentamiseen. Nimimerkki ”riikka” sai Rkp:n voimaan pahoin ja lääkkeeksi tarvittiin uusi tiedonanto.

Riikka Purra: En ole harkinnut eroa ministerin tehtävistä

Riikka Purra: En ole harkinnut eroa ministerin tehtävistä 0:58

Katso Riikka Purran puhe kokonaisuudessaan: "Käynnissä ajojahti – paha, rasisti, fasisti, natsi"

Katso Riikka Purran puhe kokonaisuudessaan: "Käynnissä ajojahti – paha, rasisti, fasisti, natsi" 17:54

Miten olette valmis tulemaan vastaan RKP:tä, Riikka Purra?

Miten olette valmis tulemaan vastaan RKP:tä, Riikka Purra? 2:03

Onko PS sitoutunut?

Tiedonannon toimenpiteiden perusteella koko hallitus tekee nyt tiukasti työtä rasismia ja kaikenlaista syrjintää vastaan.

Esimerkiksi toimenpidelistan kohta numero kuusi velvoittanee puuttumaan myös vihapuheeseen.

– Hallitus torjuu tehokkaasti toimintatapoja, joilla kiihotetaan syrjintään, vainoon, vihaan tai väkivaltaan yksilöä tai ryhmää vastaan etnisen alkuperän, kansallisuuden, uskonnon, tai muun vastaavan tunnusmerkin perusteella, ohjelmassa kirjoitetaan.

Perussuomalaisilla on nyt näytön paikka noudattaa tiedonannon henkeä. Vihaa tihkuviin somepäivityksiin on puututtava, jos sellaisia ilmenee puolueen sisältä.

Edes puolueen nuorisojärjestöllä ei ole oikein enää varaa tehdä tempauksia, joissa esimerkiksi pukeudutaan mustiin säkkeihin islam-kritiikin ja naisten oikeuksien puolustamisen varjolla. Näin toimittiin vielä kesällä.

Naisten oikeuksien puolustamiseen olisi saattanut löytyä kunnioittavampi ja myös vaikuttavampi keino.

Jatko näyttää, kuinka sitoutunut Perussuomalaiset on rasismin torjuntaan ja ottaako se hallituspuolueena enemmän vastuuta paremman keskustelukulttuurin luomisessa. 

Vain yksi uusi, törkeä somepäivitys ja sen hiljainen hyväksyntä voi tehdä tiedonannon uskottavuuden tyhjäksi.

Ja kyllä arvon perussuomalaiset, myös te saatte osaksenne raakaa arvostelua, joka on joskus ollut turhankin kovaa. Rasismi- ja natsisyytöksiä heitetään ilmoille välillä liian herkästi.

Tästä huolimatta juuri perussuomalaisilta odotetaan nyt aitoa sitoutumista tähän rasismia vastustavaan tiedonantoon. Sanat ovat valmiita, tekoja odotetaan.

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat