Perussuomalainen nuoriso julkaisi videon miestä seuraavista hahmoista mustissa säkeissä – muslimifoorumin pääsihteeri: "Lapsellinen teko"

Suomen Muslimifoorumin pääsihteeri: Islamia voi kritisoida asiallisesti ja loukkaamatta ihmisiä 4:58
Suomen Muslimifoorumin pääsihteeri: Islamia voi kritisoida asiallisesti ja loukkaamatta ihmisiä.

Perussuomalainen nuoriso on julkaissut sosiaalisen median palvelussa X videon, jossa on mustiin säkkeihin puettuja hahmoja. Naisia esittävien hahmojen edellä kävelee mies.

Videon tekstityksissä todetaan muun muassa islamilaisen kulttuurin olevan äärimmäisen alistavaa naisia kohtaan. 

Säkkeihin verhoutuneiden hahmojen jälkeen videolla esitetään värikkäisiin hameisiin pukeutuneita naisia, ja todetaan ”pidetään alistuskulttuuri pois Suomesta.” 

– Naiset ovat parhaimmillaan vapaina, videossa todetaan samalla, kun kaksi naista hyppelee iloisina kauemmas kamerasta.

Perussuomalaisen nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen kertoo MTV Uutisille, että videon tarkoituksena on nostaa esiin musliminaisten kohtelu.

– Halusimme herättää huomiota siihen, miten yhteiskunnan islamisaatio korreloi heikentyneiden naisten oikeuksien kanssa.

Laitisen mukaan musliminaiset saattavat joutua esimerkiksi väkivallan kohteiksi, jos eivät käytä huntua. Puheenjohtaja nostaa esiin myös, että joissain islaminuskoisissa maissa naiset eivät saa esimerkiksi matkustaa ilman miehen seuraa, ja tyttöjen sukuelimiä silvotaan. Laitisen mukaan edellä mainittuja asioita esiintyy jo nyt Suomessa.

Lauri Laitisen mukaan islamilaisessa kulttuurissa miehillä on naisia paremmat oikeudet.

– Tämä konkretisoi, että miehet elävät naisia vapaammin islamilaisessa kulttuurissa.

TikTok poisti perussuomalaisen nuorison videon, mutta puheenjohtajan mukaan video on yhä saatavilla Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa sekä X:ssä.

– Siinä vedottiin tuttuun tapaan niin sanottuun vihapuheeseen, mikä oli odotettua, koska TikTokissa yleensä suhtaudutaan aika herkästi islamkriittisiin videoihin.

Laitisen mukaan perussuomalaisten kannattajat ovat suhtautuneet videoon myönteisesti, ja kritiikkiä on puolestaan tullut niiltä, joita video kritisoi.

– Toki kun kysymys on uskonnosta, mikä on herkkä aihe ja kritisoidaan uskonnollisia tapoja, toki se loukkaa kyseiseen uskontoon kuuluvia, mutta siitä huolimatta epäkohdista on uskallettava puhua ääneen.

– Vedottiin uskonnonvapauteen, mikä on tietysti itsestään selvää, koska tässä on vastakkainasettelua uskonnonvapauden ja naisten oikeuksien välillä.

"En provosoidu"

Suomen muslimifoorumin pääsihteerin Pia Jardin mukaan perussuomalaisten nuorison video on lapsellinen teko tässä ajassa, kun maailma on täynnä konflikteja.

Jardin mukaan on erityisen huolestuttavaa, että yhteiskunnallista valtaa käyttävissä piireissä käytetään ihmisarvoa alentavaa tekstiä ja puhetta.

– Haluaisin, että Suomessa olisi sellainen poliittinen ilmapiiri, hallituksesta riippumatta, että ymmärretään se, että tässä puhutaan ihmisistä. En näkisi, että tässä maailmantilanteessa tarvitaan yhtään enempää vastakkainasettelua.

Muslimifoorumin pääsihteeri sanoo, että islaminuskoiset ihmiset ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat läsnä työpaikoilla, koulussa ja yhteiskunnassa. Monet ovat myös syntyneet Suomessa, ja Jardi on huolissaan siitä, miltä keskustelu näyttää etenkin nuorten silmissä.

Jardin mukaan hän ei ole videota nähnyt eikä haluakaan, mutta on siitä tietoinen. Hän kertoo, että aikaisempienkaan hallitusten aikana islamofobiaan ei ole varsinaisesti puututtu.

– Antisemitismiin puututaan, mutta islamiin liittyvään syrjintään tai rasismiin ei ole kauheasti puututtu. Se ei ole asia, josta keskustellaan.

– Vaikka en provosoidukaan tällaisista selkeistä provosoimisyrityksistä, niin se, että joku vaivautuu tällaista tekemään, kertoo enemmän sen henkilön tai ryhmittymän omasta järkevyydestä, onko sitä? Jardi sanoo.

Yhteisöt tuomitsivat säkkikirjoitukset

Riikka Purra kuvasi blogissaan vuonna 2019 musliminaisia "mustiksi säkeiksi". Blogitekstissä Purra kirjoittaa, että ”pääkaupunkiseudulla kävelee tunnistamattomia mustia säkkejä, jotka tunnistaa ihmisiksi vain siitä, että ne yleensä vetävät perässään pieniä ihmisiä”.

Suomen islamilaiset yhdyskunnat ja järjestöt julkaisivat heinäkuun puolivälissä kannanoton, jossa ne tuomitsevat valtiovarainministeri Purran kirjoituksen, jossa tämä arvostelee musliminaisten pukeutumista.

”Vetoamme Suomen hallitukseen ja erityisesti pääministeri Petteri Orpoon, että he tuomitsisivat aktiivisemmin avoimen vihapuheen normalisoinnin ja toimisivat rasistisen ajattelun kitkemiseksi. Hallituksen mainitsema "nollatoleranssi" vaatii konkreettisia tekoja. Näin vakavassa asiassa ei pitäisi jättää mitään tulkinnan varaan.”

”Painotamme myös, että Suomessa on perustuslain takaama uskonnonvapaus, jonka mukaan jokainen saa harjoittaa omaa uskontoaan. Siihen sisältyy vapaus pukeutua uskontonsa mukaisesti”, järjestöjen ja yhdyskuntien kannanotossa muun muassa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat