Mainos

Kommentti: Vihreillä on jo merkkejä ilmastopaniikista – ay-liike ja työnantaja saivat armotonta kyytiä

Vihreillä alkaa jo hiki nousta pintaan syystä, että heidän haaveilemansa ilmastovaalit uhkaavat jäädä muiden asioiden jalkoihin. Tämä huoli purkautui viikonloppuna sosiaalisessa mediassa, jossa vihreät poliitikot haukkuivat niin ay-liikettä kuin työnantajaa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Mielenkiintoinen näytelmä alkoi lauantain Helsingin Sanomista, jossa Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola antoivat yhteishaastattelun teemalla ”liian pieni maa riitelemään keskenään”.

Moni lukija kiitteli ay-liikkeen ja työnantajan kädenpaiskausta. Pitkänsillan ylitys kiinnitti minunkin huomioni, sillä se oli yllätysveto viime syksyn työmarkkinakiistojen takia.

Kaikki eivät kiitelleet. Vihreiden näkyvät poliitikot lähtivät isoon vyörytykseen sosiaalisessa mediassa ja teilasivat haastattelun ilmastotoimien vähättelynä. Teknologiateollisuuden Jaakko Hirvola sanoi Hesarissa, että ”ilmastoinnostus ei saa johtaa paniikkitekoihin”.

Vastuuttomat eturyhmät ja setiä

Kiihkeimpään vauhtiin moponsa saivat twitterissä Vihreiden nopean toiminnan joukot Ville Niinistö, Emma Kari ja lentokoneseisojana julkisuutta saanut lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen.

Mopo lähti sen verran käsistä, että Emma Kari kirjoitti vastuuttomista eturyhmistä ja Aino Pennanen otti käyttöön ehkä jo pienen inflaation kärsineen termin Sedät.

”Kun mietit lapsesi tulevaisuutta, muista nämä sedät”, Pennanen kirjoitti ja alla kuva yli 50-vuotiaista Aallosta ja Hirvolasta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto vastasi kuivan lakonisesti, että ”tuli kerralla selväksi vihreitten mielipide sekä työnantajajärjestöjä että työntekijäjärjestöjä kohtaan”.

Vihreille tuskin ropisisi ääniä teollisuushallien rasvakourilta, vaikka viikonlopun somesanailua ei olisi nähtykään. Mutta tämän jälkeen jo pelkkä vuoropuhelukin Vihreiden ja vientiteollisuuden välillä on astetta nihkeämpää. Sedillä on pitkä muisti.

Ilmastovaalit ovat uhattuna

Lähden siitä, että vihreät poliitikot eivät rynnineet vientiteollisuuden kimppuun hetken tunnekuohussa vaan harkiten.

Kysymys kuuluukin, miksi ja miksi näin kovasanaisesti?

Huoli ilmastosta ja Suomen ilmastotoimien riittämättömyydestä tietenkin, vastaa vihreä kuoro. Etsin silti muitakin syitä.

Vihreillä on ollut viime kesän hirmuhelteistä ja Itämeren leväpuurosta alkaen kuvitelma, että edessä ovat ilmastovaalit. Ja luonnollisesti Vihreillä olisi niissä päärooli ja sitä kautta hyvät asemat kevään hallitusneuvotteluissa.

Nyt tuo haavekuva ilmastovaaleista alkaa käpristyä vähän joka kulmasta. Oulun järkyttävät seksuaalirikokset vievät keskustelua vääjäämättä maahanmuuttoon. Heikkenevä taloustilanne tuo vaalikeskusteluun taas valtion velan, verot ja työllisyyden noston.

Tähän tuo lisää kierroksia helmikuun alussa julkaistava valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro.

Nato ei näytä taaskaan nousevan puheenaiheeksi ja eri kyselyissä ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei tunnu nyt kiinnostavan ihmisiä juuri lainkaan. Sen sijaan hävittäjähankinta miljardihankkeena on yksi vaaliteemoista, sillä hävittäjien määrä näyttää Ylen kyselyn mukaan jakavan puolueita.

Ja nyt sitten vielä ay-liike ja työnantaja yhteisrintamassa varoittelevat ylilyönneistä ilmastokeskustelussa. Se oli viimeinen pisara vihreille poliitikoille, joiden askelmerkkeihin tulee jatkuvasti mutkia matkaan.

Tunne lienee sama kuin lapsella, jolta on viety tikkunekku suusta.

Vientiteollisuuden vaalikampanja tiistaina

Vihreiden somepurkaus toimii tarkoitustaan vastaan, aivan kuten yleensäkin. Tiistaina julkistettava vientiteollisuuden vaalikampanja vaikuttaakin yhtäkkiä paljon mielenkiintoisemmalta kuin vielä ennen viikonloppua.

Omakin haukotteluni meni ohi ja saatan käydä jopa paikalla.

Ilmastonmuutos ei ole poissa ja ihmiset suhtautuvat siihen äärimmäisen vakavasti. Mutta viime viikkoina ilmasto vaaliteemana on pudonnut muiden aiheiden tasolle ja rinnalle. Seuraavan vajaan kolmen kuukauden aikana käydään armotonta kisaa, mistä näissä vaaleissa eniten puhutaan.

Olemme kysyneet ja kysymme jatkossakin lukijoiden ja katsojiemme mielipiteitä, mitkä ovat eduskuntavaalien tärkeimmät teemat. Antakaa lisää palautetta, kiitos: @jussi.karki@mtv.fi

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja