Kommentti: Tapparan mestaruus kulminoitui näihin tähtipelaajiin – kaksi tyrkyllä MM-Leijoniin

Tässä ovat SM-liigan pudotuspelikevään parhaat pelaajat 5:09
Video: Tässä ovat SM-liigan pudotuspelikevään parhaat pelaajat

Tampereen Tappara oli lopulta ylivertainen jääkiekon SM-liigan tämän kevään pudotuspeleissä. Mestaruus oli osoitus tyrmäävästä kollektiivisuudesta, mutta se kulminoitui erityisesti viiteen tähteen. Heistä kaksi on tyrkyllä myös MM-Leijoniin, arvioi MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen.

Tappara lähti kevääseen selkeänä ykköshevosena, eikä se missään vaiheessa luopunut valta-asemastaan. Puolivälierissä viime kevään ykkönen Lukko ojensi soihdun uudelle mestarille. Välierissä Tappara jätti kauden sensaatiojoukkueen KooKoon jalkoihinsa. Kaikki kruunautui finaalisarjassa, jossa Tappara oli häkellyttävän tyly.

Maalin tai kahden voittoja, venymistä, kun tarve oli ja poika Tampesteriin.

Tapparan mestaruustaipaleelle mahtui kaksi tai pidemminkin kaksi ja puoli käännekohtaa. Pelillisesti suurin ravistelu tapahtui Nokia Arenan avausottelussa, kun paikallisvastustaja Ilves järkytti kirvesrintoja. Sen jälkeen Tappara ei hävinnyt kertaakaan kahta ottelua putkeen.

Rakenteellisesti suurimmat käänteet tapahtuivat kesällä ja siirtorajan tuntumassa. Ensimmäinen aalto oli valtava, kun Tappara laittoi muun muassa puolustuksensa uuteen uskoon.

Uudet kasvot; Veli-Matti Vittasmäki, Mikael Seppälä, Joni Tuulola, Tyler Morley ja Waltteri Merelä olivat kaikki avainroolissa Tapparan mestaruuskulkueen aikana. Erityisesti päätään nostivat Tapparan siirtorajahankinnat. He molemmat olivat varteenotettavia ehdokkaita SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Tapparan mestaruus kulminoitui erityisesti näihin viiteen pelaajaan.

Christian Heljanko

Moni epäili, että Tapparan ainut heikkous olisi maalivahtipeli. Epäilyksille tuli lisää pontta, kun Heljanko tykitettiin vaihtoon KooKoo-välieräsarjan alkuhetkillä. Heljanko piti pään pystyssä ja hiljensi epäilijät. 95,45%, 94,44%, 96,77%, 95,65%, 96,30% ja 100%. Konkretia puhuu puolestaan. Heljangon rauhallisuus heijastui koko Tapparan joukkueeseen TPS-finaalisarjan tiukoilla hetkillä.

Otto Leskinen

Leskinen, 25, oli pudotuspelien ylivoimaisesti paras pakki. Hän on kuin modernin yleispuolustajan prototyyppi. Sulavasti liikkuva Leskinen tekee jatkuvasti oikeita ratkaisuja kiekon kanssa. Tappara tarvitsi puolustukseensa selkeän kiekollisen liiderin sen jälkeen, kun Otso Rantakari vaihtoi maisemaa. Leskinen täytti enemmän kuin vaaditut saappaat. Hän on vahvasti tyrkyllä Leijonien kevään MM-kisajoukkueeseen.

Veli-Matti Savinainen

Isojen pelien mies. Tappara pakotettiin kovan valinnan äärelle, kun se ei voinut ottaa sekä Savinaista että Henrik Haapalaa Jokereista. Katseet kääntyivät Savinaiseen, joka oli enemmän kuin kultakimpale Tapparalle. Hän pimensi vastustajan tähtiä, repi, raastoi ja toi ylivoimaan tuiki tärkeän elementin. Hän oli ylivertainen boxin keskellä, mistä hän räppäisi useita isoja maaleja. Savinainen muistutti siitä, että hän on yhä kansainvälisen luokan laatuhyökkääjä. MM-kisakaliiberia.

Joona Luoto

Mestaruuden ratkaisija. Tapparan huippuvireinen nelosketju kulminoitui Luotoon, joka teki syksyllä kovan ratkaisun. NHL:n ja AHL:n välimaastossa pomppiminen riitti ja eteen tuli paluu tuttuihin ympyröihin. Luoto oli pitelemätön erityisesti KooKoo-välieräsarjassa, missä Tapparan nelosketju nousi isosti tapetille. Luodolla olisi edelleen rahkeita isompiinkin ympyröihin.

Anton Levtchi

Runkosarjan piste- ja maalipörssin voittaja Levtchi oli tikunnokassa koko pudotuspelien ajan – valtavien odotusarvojen takia. Hän itse puhui useaan otteeseen siitä, ettei hän ole tyytyväinen omiin otteisiinsa. Levtchi vaikutti välillä vaisulta ja suorastaan varovaiselta. Finaaleissa hän vastasi huutoon – astumalla tärkeillä hetkillä esiin.

Lue myös:

    Uusimmat