Kommentti: Suomalaisten maksukyvyn rajoja koetellaan – Björkin keikkalipun hinta halvimmillaankin yli sata euroa

Islantilaisartisti Björk konsertoi heinäkuussa Finlandia-talossa Helsingissä. Konsertin lippujen hinnat ovat verrattain korkeat. Promoottori perustelee hintoja tuotannon kalleudella.

Islantilainen muusikko Björk saapuu Utopia-albuminsa kiertueella Suomeen. Laulaja esiintyy Helsingin Finlandia-talossa tiistaina 17. huhtikuuta.

Halvimmat liput konserttiin maksavat palvelumaksuineen 109 euroa. Lippuja on tarjolla eri kategorioissa myös 169, 189, 195 ja 199 euron hintoihin.

Vertaillaanpa hieman.

Helsingissä kesäkuun 8.–10. päivinä järjestettäville Sideways-festivaaleille saa kolmen päivän ennakkolipun hintaan 139 euroa.

Samassa kaupungissa elokuussa juhlittaville Flow-festivaaleille saa kolmen päivän lipun huomiseen asti vielä neljä euroa halvemmalla (195 euroa) kuin Björkin konserttiin kalleimmillaan.

Joensuun Ilosaarirockiin pääsee kolmeksi päiväksi 143,50 eurolla ja Turun Ruisrockiin 175 euron hintaan. Seinäjoen Provinssiin kolmen päivän lippu kustantaa 149 euroa eli 40 euroa enemmän kuin Björkin konserttiin.

KUKA?

  • Björk, koko nimeltään Björk Guðmundsdóttir, 52
  • julkaisi yhdeksännen studioalbuminsa Utopia
    marraskuussa 2017
  • aloitti musiikkiuransa Sugarcubes-yhtyeessä 1980-luvun lopulla
  • tunnetuimpia kappaleita muun muassa Human BehaviourBig Time SensualityPlay DeadIt's Oh So Quiet ja Hyperballad
  • tunnetaan myös näyttelijänä: Björk näytteli pääosaa Lars von Trierin ohjaamassa Dancer in the Dark -elokuvassa (2000)

Myös isojen ja isohkojen nimien omien konserttien liput jäävät Björkin keikkalippuhintojen varjoon.

Indie rock -yhtye The Killersin konserttiin Hartwall Arenassa saa edullisimmillaan lipun 59,50 eurolla eli lähes puolet halvemmalla kuin halvimman lipun Björkin keikalle Finlandia-talossa.

Vaikka minkäänlaista vertailua musiikin suhteen ei voikaan tehdä, on silti mainittava, että teini-ikäisen Marcus & Martinus -norjalaisduon konserttiin pääsee 69 eurolla.

Alice Cooperin, Johnny Deppin ja Aerosmithin Joe Perryn tähdittämän Hollywood Vampires -coveryhtyeen keikalle pääsee alkaen 79,50 euron hintaan.

Kun olin viimeksi itse Finlandia-talossa konsertissa, 1 700 henkilöä vetävässä salissa esiintyi sittemmin lähinnä kyseenalaista huomiota lausunnoillaan herättänyt brittilaulaja Morrissey. Keikkaa pääsi katsomaan halvimmillaan 62,50 eurolla.

"Kyseessä on kallis tuotanto, jonka halusimme tuoda pieneen tilaan"

Björkin viime sunnuntaina Lontoossa alkaneella Utopia-kiertueella monet keikoista ovat festivaaliesiintymisiä, mutta Suomessa laulaja esiintyy sisätiloissa.

– Björk saapuu Suomeen saman tuotannon kanssa mikä nähdään festivaalilavoilla. Sama show nähdään intiimeissä olosuhteissa Finlandia-talossa, kertoo konsertin järjestävän Live Nationin promoottori Scott Lavender MTV:lle.

– Kyseessä on kallis tuotanto, jonka halusimme tuoda pieneen tilaan. Tästä johtuen lippujen hinnat ovat korkeat.

Kuten Lavender sanoo, konsertista tulee varmasti erityinen, mutta onko se niin erityinen, että siitä kannattaa maksaa lähes yhtä paljon kuin kolmen päivän lipusta kaupunkifestivaaleille?

Myös se mietityttää, miksi tuon kokoluokan tuotanto pitää sulloa Finlandia-talon kokoiseen tilaan.

Intohimoisia Björk-faneja löytyy varmasti Finlandia-talon Finlandia-salillisen verran, mutta 109 euron hinta kuulostaa siltä, että tavallisella kuluttajalla ei siihen välttämättä ole varaa.

Maksukyvyn rajoja koetellaan, kuten myös kotimaisten artistien areenakeikkojen tulvaa. Edessä on nimittäin väistämättä se hetki, kun kotimainen nimi ei vedäkään Hartwall Arenaa täyteen.

Samoin se hetki, kun lippujen hinnat ovat niin korkeat, että yleisö ei maksa.

Lue myös:

    Uusimmat