Mainos

Kommentti: Salaiset kansiot palaa – tervetuloa takaisin päiväuniini, Dana Scully!

Mulderin sarkastinen pilke silmäkulmassa ja Scullyn lumoava katse, olen kaivannut teitä.

Salaliittoteoriat. Luonnonoikut. Hirviöt. Paranormaalit ilmiöt. Ufot. Avaruusoliot. Edellä mainitun kaltaisia perusjuttuja tutkivien kahden FBI-agentin välinen outo jännite.

MTV3:n ohjelmistossa takavuosina nähty Salaiset kansiot palaa tänään illalla televisioruutuihin Suomessa, kun Fox-kanavalla nähdään ensimmäiset kaksi kuudesta uudesta jaksosta. Teemat ovat ennakkotietojen mukaan tuttuja.

Vuosikausiin en ole odottanut mitään tv-sarjaa alkavaksi yhtä paljon. Mutta miksi ihmeessä?

FBI:n X-arkistoja tutkiva agenttikaksikko, hulvaton ironikko Fox Mulder (David Duchovny) ja viileän analyyttinen Dana Scully (Gillian Anderson) olivat vuodesta 1995 lähtien tärkeitä hahmoja ensin yläastetta käyneen ja sitten lukiotaipaleelle siirtyneen pojan maailmassa.

Aluksi Salaisten kansioiden esittelemät oudot ilmiöt, mutantit ja salaliittoteoriat olivat lähinnä jännittäviä ja jopa pelottavia, mutta samaan aikaan kun lukiolaispoika kasvoi, kasvoi myös yksi oudoimmista televisiosarjoista.

Yhdeksän tuotantokauden ajan se kesti. Keskittyminen ja mielenkiinto alkoivat herpaantua vasta seitsemännen kauden kohdalla, kun tuntui siltä, että salaliittoteoriat ovat jo läpikoluttuja eikä erikoisempiinkaan jaksoihin tuntunut riittävän enää potkua.

Aika ajoi Salaisten kansioiden ohi.

Mutta ne sarjan kultaiset vuodet. Voi veljet ja siskot, ne vasta olivat jotakin.

Ensimmäisestä kaudesta seitsemänteen kauteen edetessä Mulderin ja Scullyn välinen hillitty jännite alkoi olla aina vaan olennaisempi osa Salaisten kansioiden sielunmaisemaa. Samoin kävi tuotantokausien edetessä toiselle olennaiselle seikalle.

Sille, että Salaisten kansioiden jaksot olivat järisyttävän monipuolisia. Mukana oli tavanomaisemmaksi käyneiden salaliitto- ja avaruusoliojaksojen lisäksi huumoria ja draamankaarellisesti vaikuttavasti toteutettuja jaksoja.

Ja olihan punatukkainen Dana Scully lukiolaispojan mielestä kuuma. Kyllä. Saatoin pitkään kirjoittaa kyselylomakkeisiin naisihanne-sanan kohdalle nimen Dana Scully.

Dana Scullyn katse voisi minun maailmassani olla erisnimi.

Kunniaa pitää jakaa toki Mulderillekin. Superlaadukas huumorintajuni on saanut väistämättä vaikutteita Mulderin suuhun kirjoitetuista lakonisista sutkautuksista.

Ja nyt he palaavat. He poistuivat televisioruuduista vuonna 2002, palasivat valkokangasformaatissa yhden elokuvan ajaksi vuonna 2008, mutta nyt he ovat täällä taas.

Yhdysvalloista Eurooppaan kantautuneiden ennakkotietojen mukaan uudet Salaiset kansiot -jaksot ovat täynnä nostalgiaa, mutta hyvällä tavalla. Ensimmäisen jakson jälkeen sarjassa päästään kuulemma kiinni vanhaan Salaiset kansiot -tunnelmaan.

Uskon vakaasti, että nämä tiedot pitävät paikkansa. Salaiset kansiot ei varmasti nouse enää vuosituhannen vaihteessa nähdyn veroiseksi ilmiöksi, mutta nostalgialle riittää aina tilausta.

Mulder ja Scully – te olette nyt 14 vuotta kypsempiä, mutta niin olen minäkin.

Tervetuloa takaisin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja