Kommentti: Perustuslakivaliokunta ei hyväksy maahanmuuttohallinnon verhoamista salaisuuksien kaapuun – ja hyvä niin

Hallituksen esitys ulkomaalaishallinnon aiempaa selvästi laajemmasta salassapidosta ei kelpaa perustuslakivaliokunnalle. Hyvä niin, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Hallitus antoi syyskuussa lakipakettiehdotuksen, jossa on kyse henkilötietojen käsittelystä maahanmuuttohallinnossa. Osana sitä hallitus ehdotti julkisuuslakiin muutoksia, jotka lisäisivät ulkomaalaishallinnon salassapitoa.

Aiemmin erityistä suojaa julkisuuslaissa ovat saaneet turvapaikanhakijat ja pakolaiset sekä oleskelulupaa ja viisumia hakeneet, mutta jatkossa salassapito laajenisi kaikkien ulkomaalaisten asioihin.

Salassapito koskisi esimerkiksi rajanylityksiin, maassaololupiin ja kansalaisuuteen liittyviä tietoja - sikäli kun niiden voisi ajatella aiheuttavan ihmiselle jonkinlaista haittaa.

Nyt lakipaketti on ollut perustuslakivaliokunnan käsittelyssä.

Lue lisää:

Perustuslakivaliokunta kritisoi hallintovaliokunnalle antamassaan lausunnossa lakiehdotuksia laajemminkin. Tässä kommentissa keskitytään julkisuusasioihin. Koko lausunnon voi lukea tästä linkistä

Sen arvio on tyly: "Valiokunnan käsityksen mukaan ehdotettu sääntely merkitsee lähes koko hallinnonalaan kohdistuvaa salassapito-olettamaan perustuvaa lähtökohtaista salassapitoa."

Valiokunta arvosteli sitä, että uuteen salassapitoon riittäisi se, että tiedot voisivat aiheuttaa ihmiselle haittaa. Nykyisin salassapidon peruste on turvallisuuden vaarantuminen.

Valiokunnan mukaan maahanmuuttohallinnon merkitys lisääntyy, eikä lähtökohtainen salassapito sovellu yhteen julkisuusperiaatteen ja perustuslain kanssa. Valiokunnan mukaan se edustaa jopa perustuslain kanssa nurinkurista kantaa.

"Maahanmuuttohallinnon asiakirjoihin kohdistuu valiokunnan mielestä julkisuusperiaatteen näkökulmasta perusteltuja tiedonsaantitarpeita, jotka liittyvät muun muassa julkisen keskustelun ja mielipiteenvaihdon edellytyksiin, hyvän hallinnon ja oikeusturvan toteutumisen arviointiin sekä julkisten varojen käytön valvontaan", valiokunta toteaa.

"Hallintovaliokunnan on täsmennettävä ja rajattava asiakirjojen salassapidon alaa koskevaa sääntelyä", perustuslakivaliokunta totesi siirtäessään lakipaketin hallintovaliokunnan käsittelyyn.

Varsinaiseen ytimeen perustuslakivaliokunta pääsee lausuntonsa lopussa.

"Perustuslakivaliokunnan mielestä perustelluinta olisi, jos ehdotetun kaltaiset varsin merkittävät muutostarpeet julkisuuslain salassapitosääntelyyn arvioitaisiin ja toteutettaisiin osana kokonaisvaltaisempaa julkisuuslain sääntelyn muutostarpeiden tarkastelua."

Tästä olen samaa mieltä. Parikymmentä vuotta sitten - ennen someaikaa - säädetty laki pitäisi päivittää nykyaikaan ja tulkinnanvaraisia salassapitoperusteita täsmentää, koska viranomaiset tulkitsevat niitä notkeasti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja