Kolme ruoka-ainetta, jotka voivat pahentaa nivelkipuja

Joillakin ruoka-aineilla on todettu olevan tulehdusoireita vähentäviä vaikutuksia, mutta on myös ruokia, joita niveltulehduksista kärsivien on syytä vähentää.

Jäykkien ja turvonneiden nivelten aiheuttama kipu voi tehdä arjesta tuskaa. Vaikka nivelkipuja on mahdotonta saada kokonaan haihtumaan, on keinoja, joilla kipuja voi koittaa lieventää.

Tutkimusten mukaan esimerkiksi oliiviöljy, pähkinät ja rasvaiset kalat voivat helpottaa nivelkipuja ja tulehdusoireita.

On myös ruokia, jotka pahentavat tulehdusoireita. Prevention.com listasi kolme ruoka-ainetta, jotka voivat laukaista nivelkipuja.

Tomaatit

Vaikka tomaattia pidetään tulehdusta vähentävänä vihanneksena, osalla kihtipotilaista tomaatin on huomattu jopa laukaisevan nivelkipuja. Tomaattien syöminen lisää uraatin eli virtsahapon määrää veressä, ja liian suuri uraattipitoisuus aiheuttaa kihtiä.

Kihdistä kärsivien ei kuitenkaan tarvitse täysin luopua tomaateista, varsinkaan jos uraattipitoisuutta säätelevä lääkitys on kunnossa.

Omega-6-rasvahapot: auringonkukkaöljy, soijaöljy, maissiöljy

Omega-3-rasvahapot tekevät hyvää kaikille, myös niveltulehduksista kärsiville. Siksi esimerkiksi lohi ja muut rasvaiset kalat ovat niin terveellisiä.

Tavalliseen ruokavalioon sisältyy usein liian vähän omega-3-rasvahappoja suhteessa omega-6-rasvahappoihin, joita saadaan monista kasviöljyistä.

Jos ruokavaliossa liikaa omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3-rasvahappoihin, se nostaa tulehdusriskiä. Etenkin nivelreumasta kärsivien olisi hyvä kiinnittää huomiota tasapainoiseen rasvahappojen saantiin.

Kasviöljyjen lisäksi kananmunankeltuaiset, margariinit ja monet einekset ovat omega-6-rasvahappopitoisia ruokia. Rasvahappopitoisuuden tasapainottamiseksi kannattaa lisätä ruokavalioon enemmän lohta, nieriää ja muita rasvaisia kaloja.

Sokeroidut juomat

Liiallinen sokerin kulutus on terveydelle haitallista, sillä se altistaa diabetekselle ja sydänsairauksille. Sen lisäksi liiallinen sokerin saanti voi lisätä niveltulehdusriskiä.

Amerikkalaistutkijat havaitsivat, että niveltulehdusriski kasvoi niillä, jotka joivat paljon sokerilimonadeja. Sokeroituja juomia nauttivien naisten riski sairastua niveltulehdukseen oli jopa 63 prosenttia korkeampi kuin niillä, jotka eivät niitä juoneet.

Lue myös:

    Uusimmat