Kolarissa lumivyöry, kateissa olleet retkeilijät turvassa – palomestari ei muista nähneensä yhtä massiivista vyöryä

1:53
Ennen lumivyöryä alueella havaitut retkeilijät ilmottautuivat viranomaisille – Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari kommentoi lumivyöryn laajuutta MTV Uutiset Livelle.

Kolarissa Äkäslompolossa on sattunut lumivyöry, tiedottaa pelastuslaitos. Pelastuslaitoksen tietojen mukaan kukaan ei jäänyt lumivyöryn alle.

Paikalla oli pelastuslaitoksen yksiköitä useasta kunnasta sekä rajavartioston helikopteri. Päivystävä palomestari Lauri Manninen kertoo MTV Uutisille, että alueella oli ennen vyöryä havaittu kaksi vaeltajaa, joiden vuoksi alueella aloitettiin etsinnät. Retkeilijät ilmoittivat kuitenkin hätäkeskukseen olevansa turvassa.

Lumivyöryn aiheuttivat luonnonrinteessä kulkeneet kaksi laskettelijaa. He ovat ilmoittautuneet viranomaisille ja ovat kunnossa.

Manninen kertoi, että Rajavartiolaitoksen helikopteri pyrki paikantamaan mahdolliset lumen alla olevat henkilöt lämpökameralla. Pelastajat tarkastivat helikopterin tekemiä lämpöhavaintoja ja totesivat, ettei niiden kohdalla ollut lumivyöryn alle jääneitä. Ketään ei toistaiseksi ole ilmoitettu kadonneeksi, joten etsinnät lopetettiin.

Massiivinen lumivyöry

Lumivyöry tapahtui Äkäslompolon Kesänkitunturin Pirunkurussa, joka on vapaalaskijoiden ja retkeilijöiden suosiossa.

– Sinänsä aika massiivinen vyöry siellä on ollut kyseessä. Sadan metrin leveydeltä ja puolen kilometrin tullut loppupeleissä alas sitä lunta. Ihan kivikko paljaana, kaikki lumi käytännössä poistunut, Manninen kertoo.

Osa vyörystä pysähtyi puurajaan. Manninen ei itse urallaan ollut nähnyt vastaavaa lumivyöryä. Kyseinen kohta on kuitenkin jyrkkä, joten hän ei ihmettele massalla alas tullut lunta.

Hänen mukaansa lopputulos olisi voinut olla huono, jos joku olisi jäänyt lumivyöryn jalkoihin.

Ilmatieteenalitos varoittaa lumivyöryistä

Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennusteen mukaan Ylläs-Levin, Ounas-Pallaksen ja Luosto-Pyhän alueilla lumivyöryjen vaaratasot ovat luokkaa 3 eli vaaralliset. Rukalla, Saariselällä ja Kilpisjärvellä taso on kaksi eli kohtalainen. Ennuste koskee hoitamattomia luonnonrinteitä.

Viimeksi eilen Skipatrol Ylläs julkaisi varoituksen lumivyöryn vaarasta jyrkemmillä rinteillä. Instagram-julkaisu alla:

Juttua ja otsikkoa päivitetty: Kenenkään ei tiedetä jääneen lumivyöryn alle. Etsinnät on lopetettu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja