Kokoomus olisi pyrkinyt erilaiseen ratkaisuun al-Hol -asiassa – Orpo: "En osaa riittävällä tavalla arvioida, olisiko erottaminen ollut mahdollista"

13:22
Katso myös: Tämä kaikki al-Holin kotiutuksesta tiedetään

Vuosi sitten kokoomus sanoi, että al-Holin leirillä olevia lapsia tulee auttaa, aikuisia ei.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa nyt suunnata katseita al-Holin palautusasiassa jo eteenpäin, sillä viranomaisten mukaan lasten ja äitien erottaminen ei ollut mahdollista.

Al-Holin leiriltä tuotiin Suomeen kaksi äitiä ja kuusi lasta.

– Elämme tämän todellisen tilanteen mukaan ja nyt suomalaisten turvallisuuden takaaminen ja lasten auttaminen on ensisijaista, Orpo kommentoi MTV Uutisille.

Orpo ei suoraan vastaa kysymykseen, oliko oikea päätös tuoda myös äidit Suomeen.

– Mielestämme lapsia pitää auttaa al-Holin leiriltä, mutta aikuisia ei pitäisi auttaa palaamaan. Nyt virkamiesten kertoman mukaan erottaminen ei ollut mahdollista ja nyt olemme siinä tilanteessa, että lapset ja kaksi äitiä ovat Suomessa.

– En osaa riittävällä tavalla arvioida, olisiko erottaminen ollut mahdollista. Lähden siitä, että viranomaisten sanaan voi luottaa.

Olisiko kokoomus toiminut tilanteessa jotenkin toisin?

– Olisimme pyrkineet löytämään ratkaisun, jossa lapset olisi voitu erottaa vanhemmistaan ja tuoda heidät Suomeen. Tietoni eivät riitä arvioimaan, miten neuvottelut ovat sujuneet.

Ulkoministeriön erityisedustaja Jussi Tanner puolestaan korosti tänään, että kyseessä on viranomaistoimintaa eikä hallituksen kokoonpanolla tai värillä olisi väliä.

Orpon mukaan nyt on tärkeää, että lapsia autetaan ja suomalaisten turvallisuudesta pidetään huolta.

– Lapset pitää saada lastensuojelun piiriin. Aikuiset pitää saattaa rikosvastuuseen ja tutkintaan. Pitää taata se, että he eivät vaaranna suomalaisten turvallisuutta eikä jatka jihadistisen sanoman levittämistä Suomessa.

Orpo kommentoi tänään aiemmin Twitterissä, että hallituksella on vastuu siitä, että rikoksia tehneet ja terroristiseen toimintaan osallistuneet ihmiset joutuvat vastaamaan teoistaan, eikä suomalaisten turvallisuus vaarannu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja