Terrorismin tutkija: Al-Holin leirin lapsia on voitu kasvattaa Isisin kannattajiksi, mutta riskitöntä vaihtoehtoa ei ole – "Vaikka nämä lapset ja naiset eivät nyt palaisi, heistä saatettaisiin kuulla myöhemmin"

Helsingin yliopiston terrorismin tutkija Leena Malkki arvioi, että Al-Holin leirin lapsia on voitu kasvattaa Isisin kannattajiksi.

Syyrian al-Holin leirillä asuneet kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan kotiutettiin aiemmin tänään Suomeen. Suomen ulkoministeriö järjesti kotiutuksen yhdessä Saksan viranomaisten kanssa.

Leena Malkki muistuttaa Twitterissä kirjoittaneensa jo viime vuoden joulukuussa siitä, että vaikka ihmisten tuominen leiriltä voi olla turvallisuusuhka, riskitöntä vaihtoehtoa ei ole.

– Myös naisten ja lasten jättäminen leirille on ratkaisu, johon liittyy riskejä. - - Leiri puretaan joskus, ja mitä sen jälkeen tapahtuu, on vielä arvaamattomampaa, Malkki kirjoittaa.

Malkin mukaan kuluneen vuoden aikana on nähty, miten leirin olot ovat edesauttaneet Isisiä kannattavan yhteisön jatkuvuutta ja mahdollistaneet sen, että lapsia on voitu yhä kasvattaa tuon yhteisön jäseniksi.

Naiset voivat myös vaikuttaa Suomeen, vaikka olisivat maan rajojen ulkopuolella.

– Vaikka nämä lapset ja naiset eivät nyt palaisi, heistä saatetaan kuulla myöhemmin.

"Leirin turvallisuusuhkaa pitää katsoa laajemmasta näkökulmasta"

Malkki katsoo, että al-Holin leiriläisten muodostamaa mahdollista turvallisuusuhkaa pitäisi katsoa laajemmasta perspektiivistä kuin siitä, että kyseiset ihmiset vain pidetään pois Suomesta.

Hän muistuttaa terrorismin torjunnan olevan valtioiden rajat ylittävä tehtävä, joka vaatii laajaa yhteistyötä.

– (Sillä), miten alueella olevien leirien ja vankiloiden tilannetta puretaan, voi olla kauaskantoisia vaikutuksia jihadismin kehittymiseen kansainvälisenä ilmiönä, Malkki kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat