Kohtuuhintainen asuminen kaupunkilegendaa?

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan Helsingin asuntomarkkinat hallitsevat koko maan asuntomarkkinatilastointia.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivasen mukaan Suomen asuntomarkkinoita leimaa voimakas alueellinen eriytyminen.

– Helsingin hinnat ovat aivan omassa luokassaan mihin tahansa markkina-alueeseen verrattuna. Lisäksi Helsingin asuntomarkkinat ovat kasvaneet viime vuosina niin merkittävästi, että ne hallitsevat koollaan koko maan asuntomarkkinatilastointia. Valtakunnalliset hintatilastot antavatkin harhaanjohtavan kuvan Suomen asuntomarkkinoiden hintakehityksestä, arvioi Toivanen.

– Koko maan tilastoissa asuntojen hinta on ollut jatkuvassa nousussa aivan viime kuukausia lukuun ottamatta. Tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että nousussa on vain Helsinki. Jos katsotaan esimerkiksi Tampereen, Oulun tai muiden suurten tai pienempien kaupunkien tilastoja, tilanne on aivan toinen. Ero on selkeä: hinnat sahaavat edestakaisin. Nousutrendiä ei ole näkyvissä. Näin ollen mitään valtakunnallista hintatrendiä ei käytännössä ole. Vasta alueelliset tilastot kertovat totuuden, Toivanen toteaa.

Myös kuluttajien luottamus eriytyy alueellisesti

– Asuntomarkkinoiden voimakkaimpana ajurina toimii kuluttajien luottamus. Yleensä asuntokaupat ja kuluttajien luottamus kulkevat käsi kädessä, mutta tämä ei ole pitänyt paikkaansa enää pariin vuoteen. Kytkös katkesi jo alkuvuodesta 2011, mutta alhaiset korot kannattelivat markkinoita vielä pari vuotta sen jälkeen. Asuntokauppojen määrä toisin sanoen pysyi korkeana, vaikka luottamus laskikin. Nyt korkotaso ei voi enää laskea eivätkä matalat korot yksin riitä kannattelemaan asuntomarkkinoita. Silti kauppoja kuvaava käyrä on edelleen luottamuskäyrää korkeammalla. Tämä ei ole kestävä tilanne, Jos luottamus ei pian nouse, mikään ei pidä kauppakäyrää nykytasolla. Kauppojen määrä laskee tai sitten asuntojen hinnat laskevat, Toivanen sanoo.

– Tässäkään asiassa valtakunnallinen tilasto ei ota huomioon alueellisia eroja. Kun eri talousalueiden kehitys eriytyy toisistaan, myös eri alueiden kuluttajien luottamus oman talousalueensa kehitykseen eriytyy. Ero voimakkaasti kehittyvien ja toisaalta taantuvien alueiden kuluttajien luottamuksessa repeää yhä suuremmaksi ja tämä näkyy suoraan asuntomarkkinoilla.

Kohtuuhintainen asuminen jäämässä kaupunkilegendaksi

Toivanen ei allekirjoita puheita kohtuuhintaisesta asumisesta.

– Kohtuuhintaisesta asumisesta on puhuttu viimeiset vuodet todella painokkaasti, mutta mitä on saatu aikaan? Voisi sanoa, että ei muuta kuin kauniita sanoja. Hallituksessa ministerit vaihtuvat, tavoite pysyy, mutta kohtuuhintainen asuminen antaa yhä odottaa itseään.

Toivasen mukaan rakentamisen sääntely, esimerkiksi energiatehokkuudessa, esteettömyydessä ja muussa kaavoituksessa, on omalta osaltaan nostanut rakentamisen hintaa. Myös tonttipolitiikka on pitkälti epäonnistunutta. Kohtuuhintaisia rakennuspaikkoja ei ole pystytty tarjoamaan riittävästi eikä riittävän monipuolisesti, jotta monimuotoista rakentamista olisi voitu tukea eri paikkakunnilla. Parempi tonttitarjonta voisi Toivasen mukaan olla ratkaisun avain, jos kunnat ja valtio osaisivat viedä asioita eteenpäin.

– Mihin säännellyn rakentamisen tuotoksena syntyvien energiatehokkaiden asuntojen ja toisaalta vanhojen asuntojen hintaero johtaa? Hyvä esimerkki on esimerkiksi Hämeenlinnan tilanne, jossa 1980 rakennetusta hyväkuntoisesta 120 neliön omakotitalosta tontteineen saa keskimäärin 190 000 euroa ja uudesta 66,5 neliön kerrostaloasunnosta joutuu maksamaan 233 000 euroa. Jos edellä mainitun omakotitalon omistaja haluaa uuteen asuntoon, hän saa tyytyä kaksioon ja joutuu vielä ottamaan velkaa päälle. Jotain tässä yhtälössä on vialla.

– Meidän tulee ottaa asia vakavasti ja etsiä ratkaisuja, sillä uusien ja vanhojen asuntojen hintaero ei ole enää terveellä pohjalla. Kenellä on varaa uusiin asuntoihin? Tämä voi pahimmillaan ajaa siihen, että maakuntakeskuksiin ei voida rakentaa kipeästi kaivattua uudistuotantoa, koska korkeat hinnat lamauttavat kuluttajien kysynnän. Tai sitten ajamme vanhojen asuntojen hinnat epäterveeseen hinnannousuun, joka sekin hyydyttää asuntokauppaa ja heikentää talouden elpymistä, Toivanen varoittelee.


MTV3/Jokakoti.fi

Lähde: Deski

Kuvat: Colourbox/Sp-kodit

Lue myös:

    Uusimmat