Mainos

Kofeiini on energiajuomissa tauriinia pahempi haitta

Energiajuomien kofeiinista on Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n selvityksen mukaan enemmän haittaa terveydelle kuin huolta aiheuttaneista tauriinista ja glukuronilaktonista.

EFSA:n selvityksen mukaan energiajuomien säännöllinenkään juominen ei ole suuri uhka terveydelle. Kuitenkin osalle ihmisiä jo kohtuullinenkin kofeiinimäärä jatkuvasti nautittuna voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Se voi aiheuttaa myös fyysistä ja psyykkistä riippuvuutta.

Kohtuullisella määrällä tarkoitetaan puoltatoista energiajuomatölkillistä, puoltatoista kahvikupillista tai litraa kolajuomaa, kerrotaan Elintarviketurvallisuusvirastosta.

Energiajuomien pakkauksissa tuleekin olla merkintä "Ei suositella lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille henkilöille". Lisäksi pakkauksissa tulee olla suurin vuorokautinen käyttömäärä tarkasti ilmaistuna.

Viranomaisten mukaan vanhempien pitäisi huolehtia, etteivät lapset käytä energiajuomia liian suuria määriä.

Tauriini syytön kuolemantapauksiin

Sen sijaan aiheettomana pidetään huolta tauriinin haitoista aivoille ja glukuronolaktonin haitoista munuaisille. Näitä aineita on luonnostaan ruoassa, ja ne ovat myös ihmisen normaaleja aineenvaihduntatuotteita.

Tauriinia on runsaasti lihassa, kalassa ja äyriäisissä. Glukuronolaktonin esiastetta taas on kasvikunnan tuotteissa. Energiajuomissa niitä on kuitenkin paljon suurempina pitoisuuksina.

Uudet tiedot vahvistivat kummankin aineen suurimmaksi haitattomaksi vuorokausiannokseksi esimerkiksi 60-kiloisella henkilöllä 60 grammaa.

EFSA pohti myös kuolemaan johtaneita tapaturmia, joiden on epäilty aiheutuneen energiajuomien nauttimisesta samanaikaisesti aktiivisen liikunnan kanssa. Useimmissa tapauksissa myös alkoholia tai lääkkeitä oli käytetty samalla kertaa, joten niitä on vaikea selvittää. Tauriinin yhteydestä niihin ei kuitenkaan ole näyttöä, vaan suurempi riski oli juoman kofeiini.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja